El territori demostra el seu suport als alcaldes investigats per col·laborar amb l'1-O

Els alcaldes que han declarat a la fiscalia de cervera
photo_camera Els alcaldes que han declarat a la fiscalia de cervera

Més de 300 persones han acompanyat a cinc alcaldes de Ponent a declarar als jutjats de Cervera citats per fiscalia per donar suport a l'1-O. Hi havia l'alcalde de Cervera, Ramon Royes, la d'El Palau d'Anglesola, Montserrat Messeguer, que també és directora d'Interior a Lleida, el de Guissona, Xavier Casoliva, el de Linyola, Àlex Mases, i el de Golmés, Jordi Calvís. Tots ells s'han negat a declarar i s'han limitat a escoltar les preguntes que els ha fet el fiscal sobre la col·laboració amb el referèndum i si eren conscients del que això comportava legalment. Els alcaldes han lamentat el to i l'actitud dels òrgans judicials, i han arribat a assegurar que s'han mostrat de forma ''intimidatòria'' a l'hora de formular les preguntes. Les declaracions han començat a les deu del matí s'han allargat més enllà de les dotze.

Suport a l'alcalde de Fondarella Joan ReñéLes persones que s'han manifestat per donar suport als alcaldes portaven moltes estelades i també pancartes amb el lema 'democràcia'. Simbòlicament han situat una urna al davant dels jutjats de Cervera on han anat dipositant paperetes amb el 'sí'. L'alcalde de Cervera, Ramon Royes, ha assegurat que després de la no declaració ha intentat entregar dos clavells a la fiscal però no els ha volgut acceptar i ho qualificat com una ''falta d'educació'', perquè els ha entregat com a símbol del que fa el poble català des de fa molts anys reivindicant el dret de votar de forma pacífica. 

L'alcaldessa d'El Palau d'Anglesola, Montserrat Messeguer, ha qualificat les preguntes de fiscalia com a força ''intimidatòries'' i el de Linyola, Àlex Mases, ha dit després de sortir dels jutjats que s'ha vestit de negre per anar-hi perquè considera que avui té lloc ''el funeral de la democràcia espanyola''. 

Suport a l'alcalde de Golmés Jordi CalvísEls alcaldes s'han mostrat agraïts pel suport de la ciutadania i han assegurat que no defalliran per fer tot el possible perquè el dia 1 d'octubre es pugui votar. La jornada ha començat a la plaça Paeria de Cervera on s'ha fet la sortida en comitiva fins als jutjats i tot seguit han anat entrant els alcaldes en funció de l'hora que se'ls havia citat, a les deu, les onze i les dotze. A l'interior dels jutjats s'hi ha estat cadascun entre quinze i vint minuts.

Alcaldes lleidatansEls quatre alcaldes citats, aquest dimecres, al jutjat de Balaguer per donar resposta a la citació judicial pel suport a l'1-O s'han negat a respondre cap de les 23 preguntes que els ha fet la fiscal. Els alcaldes d'Artesa de Segre, Mingo Sabanès, de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, de la Pobla de Segur, Lluís Bellera, i de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra, tots d'ERC, s'han acollit al dret de no declarar i han sortit del jutjat sense haver signat l'acta per disconformitat amb la fiscal perquè no ha volgut reflectiu determinats aclariments de l'advocada dels alcaldes. A fora del jutjat s'han concentrat més d'un centenar de persones que han mostrat el seu suport als alcaldes cridant ''no esteu sols'', ''votarem'' o ''independència''.

Declaració de l'alcaldesa d'Aitona Rosa PujolLa jornada ha estat llarga davant de la porta del jutjat de Balaguer on quatre alcaldes estaven citats pel seu suport a l'1-O. Puntual a les 10.00 hores ha arribat l'alcalde d'Artesa de Segre, Mingo Sabanès, acompanyat per l'alcalde de Balaguer i un grup nombrós de veïns d'Artesa i alcaldes de la comarca de la Noguera. Amb ànims de ''no estàs sol'', ''Mingo estem amb tu'' o ''votarem'' ha entrat a declarar. Una declaració que ha estat curta, 15 minuts, el temps just que ha invertit la fiscal a llegir-li les 23 preguntes relacionades amb cartes, suports o mocions amb el referèndum.

 Suport a l'alcalde de Linyola Alex MasesEl president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, també s'ha acollit al seu dret a no declarar després de comparèixer aquest dimecres com a alcalde de Fondarella (Pla d'Urgell) davant del fiscal per haver expressat la seva voluntat de col·laborar amb l'1-O. A la sortida, Reñé ha qualificat la citació de més de 700 alcaldes com "una agressió al món local innecessària i molt qüestionable" i ha remarcat que no va fer "res mal fet" a l'haver signat el decret de suport al referèndum per atendre "el clam majoritari dels ciutadans del poble". A més de Reñé, també han acudit a la citació de la Fiscalia de Lleida, l'alcaldessa d'Aitona (Segrià) i vicepresidenta segona de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, i l'alcalde de Bellvís (Pla d'Urgell), Joan Talarn, que tampoc han volgut declarar. Els tres representants municipals han estat acompanyats per unes 150 persones, que s'han concentrat davant dels jutjats de Lleida per donar-los suport. Entre aquests hi havia veïns de les tres poblacions, així com representants de les respectives formacions polítiques, entre els quals l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ha volgut estar personalment al costat de Reñé i Pujol.

comentaris