El Tren dels Llacs, el tren als Pirineus

El Tren dels Llacs és un element d’atracció i promoció turística clau als Pirineus, al voltant del qual diversos agents turístics del territori estan creant productes i experiències turístiques.

Arribada dle Tren dels Llacs a la Pobla de Segur
photo_camera Arribada dle Tren dels Llacs a la Pobla de Segur

Pujar al tren i viatjar a través de la línia Lleida - La Pobla de Segur és una experiència única i molt recomanable. El trajecte permet gaudir d’un entorn natural espectacular i al mateix temps, retrocedir en el temps per descobrir la història d’aquesta línia. El Tren dels Llacs transcorre des de la plana de Lleida fins el Prepirineu, travessant la Noguera i el Montsec per arribar al cor del Pallars Jussà, a través d’un recorregut de 89 km que es realitza en menys de 2 hores i que passa a l’entorn de 4 grans embassaments (Sant Llorenç de Montgai, Camarasa, Terradets i Sant Antoni). 

El recorregut amb el tren històric el fan dues locomotores construïdes l’any 1968 i restaurades per a la seva utilització turística, amb cinc cotxes d'època, un cotxe cafeteria des d'on es pot contemplar el paisatge, vagons amb taules i cadires així com un furgó postal. Es tracta de trens panoràmics que permeten gaudir del paisatge i l’entorn i, a més, inclouen la possibilitat d’estacionar bicicletes. 

La temporada del tren turístic pel 2015 s’inicià el 4 d’abril i finalitzarà el 31 d’octubre (amb interrupcions entre l’11 de juliol i el 22 d’agost). 

Com destacava Emili Monsó, cap de línia de FGC, en la seva intervenció al 1r Seminari de Turisme i Mobilitat Sostenible en zones de Muntanya  celebrat el febrer de 2015 a l’Epicentre de Tremp, la línia connecta zones amb atractius turístics importants que atrauen públic amb interessos diversos: gent interessada en activitats que van des de l’astronomia a les rutes ornitològiques, el turisme actiu i de natura, el patrimoni històric i cultural, etc. Així, el Tren dels Llacs s’ha convertit en un element d’atracció i promoció turística clau al voltant del qual s’estan creant productes i experiències turístiques que, a la vegada, atrauen més persones cap al Tren dels Llacs. 

Activitats i experiències

Així mateix, el Tren dels Llacs és un element central de l’estratègia de mobilitat sostenible que està impulsant el Consell Comarcal del Pallars Jussà. La complicitat dels gestors del servei amb el sector turístic de la zona i els municipis, permet estructurar una oferta turística atractiva sota criteris de conservació i mobilitat sostenible. El conjunt d’atractius i recursos, així com les xarxes de senders, les rutes de cicloturisme, els itineraris a l’entorn dels embassaments i el telefèric de l’estany Gento, entre altres, ajuden a singularitzar la comarca, portar a terme un procés de dinamització turística amb identitat pròpia, i presentar el Pallars Jussà com una destinació de mobilitat sostenible. 

Per fer-ho cal vincular activitats i experiències. Pirineu Emoció, per exemple, organitza activitats complementàries pels viatgers dels Tren dels Llacs: productes i activitats de cinc hores pel Pallars Jussà pels viatgers que fan el trajecte en un dia i volen conèixer la vida de la comarca. També paquets de més dies, combinant el viatge amb visites a altres espais pirinencs. O iniciatives com “El Cinquè Llac”, una ruta de senderisme i descoberta del patrimoni natural i cultural sota valors de sostenibilitat que ha estat reconeguda amb el premi Medi Ambient 2015 per la Generalitat de Catalunya, també fomenta l’arribada amb el Tren del Llacs. Per la seva banda, la iniciativa Vine al Pallars, viu el Jussà, impulsada pel sector turístic privat del Pallars Jussà, promou una oferta d’activitats de descoberta del territori que s’ofereixen de manera gratuïta o a preu molt reduït pels clients dels establiments turístics. 

El Pallars Jussà disposa d’un gran potencial per consolidar-se com una destinació especialitzada en turisme sostenible i mobilitat suau. Vincular aquest procés al Tren dels Llacs és clau per millorar el posicionament del territori, l’oferta d’activitats i la seva promoció, i la desestacionalització, per atraure un turisme de qualitat nacional i especialment europeu. 

comentaris