Un estudi de la Diputació de Lleida demostra la viabilitat dels petits municipis

El treball indica que els ajuntaments petits són els que presenten una millor situació financera, que desenvolupen una satisfactòria cobertura competencial i que contribueixen de forma important al desenvolupament rural.
Acte de presentació de l'estudi elaborat per la Universitat de Lleida.
photo_camera Acte de presentació de l'estudi elaborat per la Universitat de Lleida.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, juntament amb els professors Ignasi Aldomà i Ramon Morell, han presentat aquest dilluns l’estudi que la Diputació de Lleida va encarregar a la Universitat de Lleida (UdL) fa sis mesos sobre la viabilitat econòmica dels petits municipis, arran de les propostes de supressió o fusió de municipis, i eliminació de competències. Tal i com es desprèn de l’estudi, els ajuntaments petits són els que presenten un estalvi net per habitant més important i, a la vegada, tenen nivells més baixos de deute.

Segons el president de la Diputació Joan Reñé,

l’estudi demostra el comportament auster dels petits municipis, per tant, si algú no és culpable de la situació actual són els ajuntaments i menys els consistoris petits”, ha dit Reñé, que ha recordat que l’endeutament dels ajuntaments no arriba al 3% de l’endeutament total.

Un dels responsables de l’estudi, Ramon Morell, ha afirmat que les dades indiquen que l’estalvi net dels municipis petits és més elevat que el dels municipis grans i ha defensat la importància de la gestió dels recursos propis en contra de l’endeutament.

Per la seva part, Ignasi Aldomà ha destacat que una altra de les conclusions obtingudes de l’estudi és que els ajuntaments petits contribueixen de forma important en el desenvolupament rural, la cohesió i el dinamisme social de les comarques lleidatanes.

Aquest treball s’ha elaborat en base a diferents fonts del Ministeri d’Economia i Administracions Públiques, l’anàlisi del comportament de 16 magnituds pressupostàries dels consistoris, el compte financer de cada grup d’ajuntaments i les xifres de liquidacions corresponents al període 2007-2011.
La presentació de l’estudi ha coincidit amb la reunió periòdica que el president de la Diputació manté amb els alcaldes de capital de comarca i els presidents dels consells comarcals.

comentaris