Unió de Pagesos denuncia la decisió del Ministeri de retirar l’ajut a superfícies de fruita seca

El sindicat calcula que els productors perdran uns 700.000 euros pels anys 2016 i 2017

Imatge ametllers les Garrigues
photo_camera Imatge d'un camp d'ametllers a les Garrigues

Unió de Pagesos denuncia la decisió del Ministeri d’Agricultura d’eliminar l’ajut d’estat per a superfícies de fruita seca. Segons fonts del Departament d’Agricultura, el Govern espanyol ha decidit deixar de pagar els aproximadament vuit euros per hectàrea d’ajut d’Estat a superfícies de fruita seca que tenia pressupostats per als anys 2016 i 2017.

El sector havia aconseguit aquesta ajuda el 2003, després d'anys de reivindicacions

Aquesta decisió s’afegiria al fet que fa unes setmanes, el Ministeri va establir que no inclouria aquesta ajuda a la normativa que regula les ajudes directes agràries a l’Estat espanyol. Unió de Pagesos lamenta que, d’aquesta manera, ha quedat eliminada aquesta línia d’ajut que el sector va aconseguir el 2003 després d’anys de reivindicacions.

Cal recordar que l’ajut a superfícies de fruita seca, aprovat per la Unió Europea el 2003 i aplicat a partir del 2004 a tots els països productors de la UE, es componia d’un tram d’ajut provinent de fons comunitaris, que des del 2012 forma part del pagament base desconnectat, i d’un altre tram d’ajut que podien aportar els estats, de fins a 120,75 euros per hectàrea. L’Estat espanyol hauria acordat que la meitat d’aquesta quantitat l’aportaria el Govern espanyol, i la resta, les comunitats autònomes. El 2012, el Ministeri hauria elimina part de la seva contribució a l’ajuda d’Estat, concretament la part dirigida als agricultors professionals. Unió de Pagesos remarca que, arran d'aquesta decisió, Catalunya va ser una de les comunitats més perjudicades, amb la pèrdua de 360.000 euros l’any per als professionals del sector.

Unió de Pagesos remarca que, amb la decisió del Ministeri d'eliminar part de la seva contribució el 2012, Catalunya va ser una de les comunitats més malparades

Des del sindicat expliquen que l’ajut s'hauria anat reduint progressivament els anys següents, amb la desaparició de l’aportació catalana el 2013, i la dràstica reducció de l’aportació de l’Estat, fins els vuit euros per hectàrea que estava previst que es paguessin també al 2016 i 2017.

Segons fonts del Departament d’Agricultura, el Ministeri, sense consultar la decisió a la Conferència Sectorial d’Agricultura, hauria decidit no pagar aquests imports pendents del 2016 i 2017. Des del sindicat expliquen que la superfície amb dret a l’ajut a Catalunya va ser en la darrera convocatòria de 41.546,38 hectàrees; per tant, es calcula que la pèrdua econòmica dels productors catalans serà d’uns 700.000 euros, 350.000 per cada anualitat.

El sindicat calcula que la pèrdua econòmica dels productors catalans serà d’uns 700.000 euros

Unió de Pagesos lamenta que, aquesta pèrdua, ja consolidada a partir del 2018, s’afegeix a la pèrdua de renda del sector de la fruita seca català amb la darrera reforma de la Política Agrària Comuna (PAC), amb el pas de l’ajut únic a l’ajut base, i l’aplicació del vigent Programa de Desenvolupament Rural 2017-2021, amb rebaixes de les mesures agroambientals que se situen entre el 20% i el 40%.

El sindicat tem que els joves pagesos que s'han incorporat en els darrers anys al conreu d'avellana abandonin l'activitat

El conreu de l’avellana patiria, a més, aquesta campanya 2017-2018, una davallada important dels preus en origen, en aquests moments a 1,45 euros la lliura, per sota costos de producció.

Des d'Unió de Pagesos es reivindica que és prioritari que l’Administració vetlli perquè les incorporacions de joves pagesos dels darrers anys al conreu de l’avellana no abandonin l’activitat; per aquest motiu, l’hi demana el tutoratge i el suport que necessitin. El sindicat farà un seguiment acurat de l’evolució de la situació econòmica de les explotacions, i farà arribar a les administracions les propostes per superar la situació actual.

Comentaris