26.09.2022 |
Territoris.cat

UP considera "insuficient" el pressupost d'Agricultura per al 2017 i reclama prioritzar les necessitats del sector

L'organització agrària assegura que "incompleix les prioritats acordades pel Parlament" i lamenta que "només" destini 53,6 MEUR al Contracte Global d'Explotació

Joan Caball presenta la convocatòria d'Unió de Pagesos
Imatge d'arxiu d'Unió de Pagesos, amb Joan Caball
UP considera "insuficient" el pressupost d'Agricultura per al 2017 i reclama prioritzar les necessitats del sector

Unió de Pagesos considera "insuficient" el pressupost inicial del Departament d'Agricultura per al 2017 perquè "incompleix les prioritats acordades pel Parlament", especialment pel que fa a les partides de desenvolupament rural. El sindicat lamenta que els comptes "només" incloguin 53,6 milions d'euros per fer front al Contracte Global d'Explotació, que correspon a ajuts per modernitzar les explotacions, agroambientals, per a la ramaderia i agricultura ecològiques i per les zones desfavorides i de muntanya, entre altres.

Mantenen la marxa pagesa que recorrerà Catalunya entre els dies 26 i 28 de gener i que finalitzarà amb una manifestació a Barcelona

L'organització remarca que del total de 634,9 milions d'euros pressupostats per Agricultura per aquest any, prop de 300 milions corresponen a línies d'ajust amb cofinançament europeu i estatal que no estaven comptabilitzades en pressupostos anteriors. Així, segons UP a la pràctica el pressupost del departament per al 2017 només s'incrementa en uns 30 milions, en comparació al 2016 –prorrogat del 2015- que va ser de 316,9 milions. L'objectiu del sindicat seria recuperar els 500 milions d'euros "de recursos propis catalans" del pressupost del 2012. Per això, Unió de Pagesos manté la marxa pagesa que recorrerà Catalunya entre els dies 26 i 28 de gener i que finalitzarà amb una manifestació a Barcelona per demanar més suport al sector per part de l'administració.

Unió de Pagesos denuncia que en el projecte de pressupost de la Generalitat per al 2017 la partida destinada al Contracte Global d'Explotació (CGE) "només" compta amb una dotació de 53,6 milions d'euros, per invertir al sector, i també lamenta que les partides destinades a les altres mesures de desenvolupament rural "no assoleixen la dotació per complir amb l'execució òptima del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020", i "tampoc respecten les prioritats acordades a la Taula Agrària i als plens monogràfics del Parlament dedicats al sector. 

L'organització agrària recorda que durant el 2016 el Departament d'Agricultura "només" ha executat 64,7 milions d'euros, dels quals 27,8 milions eren a càrrec del Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural (FEADER), en mesures del PDR. Per tant, "es tracta de la pitjor de les execucions a Catalunya des de l'inici de la crisi econòmica i de les finances públiques", segons ha denunciat Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos. A més, el sindicat rebutja que el projecte de pressupost mantingui la desaparició de l'ajut directe a la fruita seca a càrrec de la conselleria des del 2015 i "no prevegi cap de les mesures aprovades pel Parlament per fer front a la crisi del sector de la cunicultura", per citar alguns exemples.

Des del sindicat agrari adverteixen que la necessitat de respectar les prioritats en desenvolupament rural per part de les administracions "és un dels punts que reivindica el manifest aprovat" pel Consell Nacional d'Unió de Pagesos amb vista a la marxa pagesa que sortirà de tot Catalunya el pròxim 26 de gener i confluirà a Barcelona el 28 amb el lema 'Lluita amb Unió de Pagesos per la dignitat de la pagesia'.
 

UP considera "insuficient" el pressupost d'Agricultura per al 2017 i reclama prioritzar les necessitats del sector
comentaris