Vicent Partal assegura que en tres o cinc anys tindrem República Catalana

El Grup Barnils va fer el passat dijous la presentació en societat del Nucli Ponent, en un acte al Rectorat de la Universitat de Lleida, amb el director de Vilaweb Vicent Partal com a protagonista.
El nucli de Ponent del Grup Barnils es va presentar a la UdL.
photo_camera El nucli de Ponent del Grup Barnils es va presentar a la UdL.

El director del diari digital Vilaweb Vicent Partal va ser el convidat en l'acte de presentació del Nucli de Ponent del Grup Barnils, que va tenir lloc aquest dijous a la Sala d'Actes del Rectorat de la Universitat de Lleida. Partal va dur a terme una xerrada sobre el periodisme el dia després de la Independència, assegurant que aquest fet serà possible en el termini de cinc anys com a màxim, i en el cas contrari significarà un fracàs per a la ciutadania catalana.

Partal va fonamentar la seva afirmació en el fet d'haver estat corresponsal de diferents mitjans en el processos d'independència de set països, per la qual cosa té arguments per afirmar que els esdeveniments que s'estan produint a Catalunya responen a l'evidència de què la República serà una realitat en aquest termini.

El responsable de Vilaweb va parlar de l'escenari periodístic i informatiu que es generarà un cop assolida la independència, en el que considera que els mitjans públics han de tenir un paper força rellevant, sempre que es mantinguin al marge dels poders polítics, i gestionats pel Parlament. Partal es va declarar un aferrim defensor dels mitjans públics que han de tenir una clara i definida voluntat de servei de divulgació de la llengua i la cultura i la societat del país. Per altra banda també va ser contundent a l'afirmar que la resta de mitjans privats han de deixar d'utilitzar l'espectre radioelèctric públic, que a partir del dia 1 de la República han de passar a ser gestionats pel nou Estat.

L'acte de presentació també va comptar amb la presència del president del Grup Barnils David Bassa, el qual va explicar la trajectòria del grup de periodistes i els seus objectius, i també va mostrar la seva satisfacció per la nova incorporació del nucli de Ponent. L'acte va estar moderat pel vocal del nucli ponentí Albert Font i el també vocal de l'entitat Miquel Andreu que va ser l'encarregat d'exposar la voluntat del periodistes que han impulsat el nucli lleidatà.

La presentació pública del nucli de Ponent és la culminació de diverses trobades entre una vintena de periodistes entorn a la idea de constituir una secció del Grup Barnils a Ponent. El nou nucli neix decidit a treballar en la difusió i la defensa d'un periodisme rigorós i un espai comunicatiu propi des de les terres de Lleida. Més enllà de l'acte de presentació, el nucli ja prepara noves activitats per acostar la professió al públic en general, crear nous espais d'interacció entre periodistes i col·lectius socials i denunciar la precarització que viu la professió periodística a la demarcació.

El Grup de Periodistes Ramon Barnils es constitueix ara fa dotze anys, mesos després de la mort del periodista del qual manlleva el nom i a qui es considera un exemple de referència d'autoexigència professional i de coherència ideològica. Des de llavors, el GPRB treballa en la difusió i la defensa d'un periodisme rigorós i crític i un espai comunicatiu propi, que uneixi la cultura i la llengua. La creació del nucli de Ponent respon a la voluntat de creixement territorial del Grup Barnils, que en aquest sentit ja compta amb un grup autònom a Osona i té com a prioritat d'enguany l'augment de nuclis a altres zones del territori.

Comentaris