Mor Carme Junyent, gran lingüista i defensora de la llengua catalana

Catalunya plora la seva defunció que ha provocat mostres de condol des de les institucions, entitats i partits que han volgut presentar els seus respectes a la lingüista, amb agraïments de les màximes autoritats del país

Carme Junyent dona el pregó d'enguany de la Fira del Llibre d'Ocasió Antic i Modern de Barcelona - Foto: Oriol Darnés (ACN)
photo_camera Carme Junyent durant la lectura del seu pregó a la inauguració de la Fira del Llibre d'Ocasió Antic i Modern de Barcelona de 2022 - Foto: Oriol Darnés (ACN)

La filòloga i lingüista Carme Junyent ha mort als 68 anys a causa d'un càncer. Presidenta del Consell Lingüístic Assessor de la Generalitat de Catalunya, era professora de lingüística a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona, experta en llengües minoritàries i de la diversitat lingüística d'arreu del món. Va dur a terme una recerca en l'àmbit de les llengües africanes i fou també directora del Grup d'Estudi de Llengües amenaçades (GELA).

Segons informa l'Agència Catalana de Notícies (ACN), la seva defunció ha provocat mostres de condol i d'agraïment de gran part de les institucions dedicades a la promoció i defensa del català, així com d'editors, escriptors i periodistes en aquesta llengua

Des de la Institució de les Lletres Catalanes han lamentat la seva defunció i han assegurat que és "una gran pèrdua", mentre que l'Institut d'Estudis Catalans ha subratllat que la seva veu és insubstituïble: "una dona lliure, de conviccions fermes i d'una lleialtat insubornable a la llengua i la cultura catalanes". "Una dona opinionàtica i lliure. Una donassa. Una gran pèrdua", ha afirmat Izaskun Arretxe, directora de la ILC.

També l'exconsellera de Cultura Mariàngela Vilallonga ha posat en valor la figura de Junyent, de qui ha destacat que era "valenta, decidida i insubornable". "Ha mort en català. Admiració i respecte", ha dit.

El Grup Koiné ha lamentat la mort de "la sàvia, lluitadora i lingüista de referència" Carme Junyent i s'han fet seva la "lluita pel manteniment de la diversitat lingüística i per poder viure i morir plenament en català".

Per la seva banda, l'Associació d'Editors en Llengua Catalana ha expressat el seu condol per la mort d'una "gran lingüista i defensora de la llengua catalana".

L'editora i coordinadora del Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya, Montse Ayats, ha assegurat que la trobarà molt a faltar però ha celebrat els aprenentatges que n'ha tret i li ha agraït haver pogut treballar juntes, mentre que la membre del Grup Koiné, Àngels Folch ha destacat que era "una dona sàvia, valenta i lliure" i ha garantit que en seguirà els seus consells. L'escriptora Tina Vallès també ha lamentat el seu traspàs, però ha destacat que va ser "combativa fins al darrer dia".

Al seu torn, el periodista Xavier Graset s'ha mostrat commogut per la seva mort i n'ha destacat la saviesa i veu d'alerta, mentre que Empar Moliner ha afirmat haver-ne après molt, d'ella, i n'ha lamentat la pèrdua. "Carme Junyent, que tantes lliçons ens va donar. Al cel sigui", ha escrit Antoni Bassas. Per la seva banda, l'humorista i escriptor Òscar Andreu li ha agraït la feina i li ha volgut mostrar respecte etern.

Reaccions polítiques

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha lamentat la mort de Junyent i l'ha definit com a "lluitadora sàvia i tenaç en la defensa i la projecció de la llengua". "La seva tasca i el compromís amb el català són el seu llegat, la seguirem tenint sempre com a referent", ha assegurat.

També la consellera de Cultura ha volgut destacar el seu compromís, que creu que ha fet prendre consciència a molta gent sobre la importància de mantenir la llengua. Per la seva banda, la consellera d'Educació, Anna Simó, ha afirmat que "mai se li podrà agrair prou" que acceptés presidir el Consell Lingüístic Assessor d'Educació i la seva dedicació a la recerca i la divulgació lingüística.

Al seu torn, la presidenta del Parlament, Anna Erra, ha subratllat que trobarà a faltar el seu mestratge i llibertat. "La seva veu s'ha apagat, però la seva obra i paraules han quedat ben aferrades i ens continuaran guiant en la defensa del català. Agraïment etern", ha dit.

Qui també ha lamentat la defunció de Junyent ha estat el ministre de Cultura i president del PSC, Miquel Iceta, que li ha desitjat que la terra li sigui lleu.

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha destacat que "el llegat i el record que deixa són immensos i perduraran". "Que descansi en pau una dona que amb el seu exemple ens esperonava a tots, per la llengua, la vida, el país", ha escrit.

També des de Junts s'han fet ressò de la notícia de la mort de Junyent, i la presidenta del partit i exconsellera de Cultura, Laura Borràs, s'ha mostrat colpida per qui va ser "companya de facultat i departament i amiga", i n'ha lloat la valentia i la "denúncia de la impostura política en l'ús del català". El secretari general del partit, Jordi Turull, ha dit que "el país i la llengua sempre estran en deute" amb Junyent i ha recordat les cartes tan plenes de compromís que la lingüista li va escriure mentre ell era a la presó.

Per la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha agraït a Junyent tota la seva feina i ha assenyalat que la seva mort coincideix amb els aniversaris de les defuncions del rector de Vallfogona i d'Aurora Bertrana. "Qualsevol cultura serà sempre deutora d'aquesta mena de referents intel·lectuals", ha dit.

Des de les entitats sobiranistes han lamentat la mort de la lingüista i Òmnium l'ha definit com a "lluitadora incansable per la defensa de la llengua catalana i totes les llengües minoritzades del món". "El seu llegat i conviccions sempre ens acompanyaran", han dit. La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, n'ha destacat la "magnifica trajectòria acadèmica i personal per la vida i contra la mort de les llengües".

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement