25.05.2020 |
Territoris.cat

El Govern demana a Barbastre que s'inhibeixi en la reclamació de l'art del Museu de Lleida

Un informe jurídic sosté que el tribunal aragonès contravé les competències de patrimoni cultural de la Generalitat
El Frontal de Sant Vicenç de l'església de Sant Vicenç de Tresserra, exposada al Museu de Lleida
El Frontal de Sant Vicenç de l'església de Sant Vicenç de Tresserra, exposada al Museu de Lleida
El Govern demana a Barbastre que s'inhibeixi en la reclamació de l'art del Museu de Lleida

El Govern ha demanat aquesta setmana al Jutjat de Barbastre que s'inhibeixi en la reclamació de l'art del Museu de Lleida.

Un informe jurídic, presentat a l'executiu, sosté que el tribunal aragonès contravé les competències de patrimoni cultural de la Generalitat.

El plantejament d'un conflicte jurisdiccional per part de la consellera de Cultura ha deixat en suspens el trasllat de 111 peces d'art de parròquies de la Franja de Ponent que reclama el bisbe de Barbastre al Museu de Lleida

El jutjat de Barbastre va dictar el 10 de desembre passat una sentència que demana el lliurament immediat de 111 béns procedents de la Franja que es troben al museu lleidatà a les parròquies aragoneses.

El 18 de desembre de 2019, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, en nom del Govern, va presentar escrit de requeriment d'inhibició davant del jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Barbastre. 

El 7 de gener, el Jutjat de Barbastre va admetre a tràmit l'escrit de requeriment d'inhibició presentat pel Govern i va deixar en suspens el lliurament dels béns, deixant la decisió final a mans de la sala especial de conflictes del Tribunal Suprem espanyol.

El Govern de la Generalitat considera que la sentència del jutjat de Barbastre "incideix directament" sobre les competències de la Generalitat i contravé el règim jurídic a què estan subjectes els béns, règim que està establert, amb caràcter general, en la Llei del patrimoni cultural català i, de manera específica, en la Resolució de la consellera de Cultura de 5 d'abril de 2006, confirmada per dues sentències fermes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

L'informe del Govern veu una "intromissió" del jutjat de Barbastre perquè la sentència no respecta la normativa catalana del patrimoni cultural

La Generalitat té l'obligació, per llei, de protegir el patrimoni català, fet que inclou la conservació, la reparació, el règim de vigilància i el control dels béns, sense perjudici de la competència estatal per a la defensa dels béns integrants d'aquest patrimoni contra l'exportació i l'espoliació.

Els 111 béns que el Govern d'Aragó reclama formen part d’una col·lecció catalogada, subjecta al règim jurídic establert per la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català, sent indiferent qui n’ostenti la seva titularitat. Així, no és possible disgregar la col·lecció per part dels seus propietaris sense autorització del Departament de Cultura.

El Govern demana a Barbastre que s'inhibeixi en la reclamació de l'art del Museu de Lleida
comentaris