Junts proposa la revisió urgent dels peritatges dels expedients desestimats dels afectats pel Filomena

El Parlament aprova la proposta de resolució de Junts que també insta el Govern a assegurar els mateixos criteris d’avaluació de danys per a totes les finques afectades
Anna Feliu ok
photo_camera La diputada de Junts, Anna Feliu ha dit que els afectats "encara estan esperant una solució justa"

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui la proposta de resolució de Junts per Catalunya que insta el Govern a revisar urgentment els peritatges dels expedients desestimats dels afectats pel temporal Filomena. El temporal va afectar molts camps d’oliveres, majoritàriament a les de comarques de les Garrigues, el Segrià, la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat el gener de 2021.

Per tal d’avaluar els danys a les finques sol·licitants dels ajuts oferts pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, els tècnics del departament van realitzar peritatges sobre el terreny. Els resultats van ser tan diferents entre ells, que es desprèn que no s’haurien aplicat els mateixos criteris de valoració produint greuges comparatius entre els diversos afectats. Per aquesta raó, Junts també ha sol·licitat que s’assegurin els mateixos criteris d’avaluació de danys per a totes les finques afectades.

De les  512 sol·licituds presentades,  341  van quedar desestimades i tan sols 171 van quedar acceptades. Així  doncs, dels 4.800.000 euros que s’havien previst des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en la seva  línia d’ajuts per ajudar a recuperar les finques afectades, tan sols es va atorgar 1.100.000 euros.

Desconec com es programen els temes i quina prioritat se’ls hi dona per poder-se substanciar en comissió però uns fets que van succeir al gener de 2021, i que van afectar a tanta gent, no pot ser que es demorin 9 mesos al calaix d’aquesta comissió” ha dit la diputada, Anna Feliu, qui ha destacat que s’ha d’evitar la sensació que es pot despendre de com si es volgués intentar congelar els temes que molesten per a veure si s’obliden i desistim.

I els puc dir que el territori ni se n’ha oblidat, ni ha desistit i encara estan esperant una solució justa”

Finalment, la proposta de resolució insta el Govern a fer efectiu el pagament de les compensacions econòmiques pels danys ocasionats als pagesos afectats pel temporal Filomena al més aviat possible. “Demanem al Conseller Mascort que es reuneixi amb els pagesos afectats, que es reuneixi amb els alcaldes dels municipis afectats i que afrontin el tema i tanquin la carpeta del Filomena de manera justa i equitativa”.

Comentaris