Puigdemont diu que s'obre una "etapa inèdita" que pot culminar en un "acord històric" per a la resolució del conflicte

L’expresident afirma que ja tenen els noms de l'equip internacional per verificar el compliment dels pactes

L'expresident Carles Puigdemont arriba a la roda de premsa per explicar l'acord amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez.

Data de publicació: dijous 09 de novembre del 2023, 14:39

Localització: Brussel·les

Autor: Nazaret Romero / Albert Cadanet
photo_camera L'expresident Carles Puigdemont arriba a la roda de premsa per explicar l'acord amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez - Foto: Nazaret Romero / Albert Cadanet (ACN)

L'expresident Carles Puigdemont ha defensat aquest dijous que el pacte entre JxCat i el PSOE obre "una etapa inèdita" que pot culminar en un "acord històric" per a la resolució del conflicte entre Catalunya i Espanya. En una compareixença des de Brussel·les, Puigdemont ha dit que el camí que s'obre ara serà "difícil i incert", però caldrà saber-lo "explorar i explotar". Segons l'expresident, ja s'han pactat els noms de l'equip internacional que s'encarregarà de "verificar" el compliment dels pactes amb el PSOE. Puigdemont ha dit que l'estabilitat del futur govern de Pedro Sánchez dependrà dels "avenços i compliment" dels acords. "El 'a cambio de nada' ha anat a la paperera de la història", ha dit. 

L'expresident Carles Puigdemont durant la roda de premsa al Press Club de Brussel·les per explicar l'acord amb el PSOE per a la investidura de Pedro SánchezData de publicació: dijous 09 de novembre del 2023, 15:13Localització: Brussel·lesAutor: Albert Cadanet
L'expresident Carles Puigdemont durant la roda de premsa al Press Club de Brussel·les - Foto: Albert Cadanet (ACN)

En la compareixença, Puigdemont ha advertit al PSOE que s'haurà de "guanyar l'estabilitat acord a acord". "Sense compliments i avenços la legislatura no tindrà recorregut", ha alertat l'expresident, que ha insistit que l'acord posa les bases per iniciar ara un "procés de negociació i no de diàleg" en el qual, ha dit, es parlarà, entre d'altres, del referèndum. L'objectiu, ha insistit, és que aquest procés de negociació culmini amb un "acord històric" per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat.

"Podem seure en una taula amb reconeixement mutu", ha dit l'expresident, que ha reivindicat que el mecanisme de "verificació" internacional pot permetre arribar a acords als quals no s'ha pogut arribar fins ara. Aquest mecanisme de verificació, ha dit Puigdemont, haurà de tenir "mínima pressió" amb "escàs protagonisme públic" i "gran responsabilitat". 

Sobre la llei d'amnistia, Puigdemont ha defensat la "voluntat compartida" que "no deixi ningú fora" i que "retorni a la política allò que és de la política"

"No pot excloure les víctimes de la guerra bruta amb episodis coneguts i altres que coneixerem en les comissions creades per saber la veritat", ha dit, tot reivindicant el dret a "reparar la injustícia de la persecució" i garantir que "no torni a passar" o que els responsables siguin "perseguits".

En aquesta "etapa inèdita", l'expresident ha celebrat el "canvi d'enfocament en la narrativa" i ha advertit que el límit el posarà "la voluntat del poble de català", expressada al Parlament. A més, ha reivindicat que no han hagut de "girar full", assumir cap delicte o "demanar perdó". A més, ha subratllat que a l'acord "consta" que Junts defensa la "legitimitat" de l'1-O i la declaració d'independència.

D'altra banda, també ha remarcat que era una "condició indispensable reconèixer el problema real". De fet, el també eurodiputat de Junts ha subratllat que l'acord inclou un "relat compartit" sobre l'origen del conflicte entre Catalunya i l'Estat.

Finalment, Puigdemont ha dit que l'acord mostra que s'han perdut "quatre anys fonamentals" per abordar la resolució del conflicte en la darrera legislatura. Així, ha remarcat que mostra que les raons que van portar Junts a, entre d'altres, sortir del Govern no eren una "falta del principi de realitat ni cap hiperventilació". "M'alegra pensar que aquelles condicions van inspirar d'altres que avui comparteixen els qui fa poques setmanes les consideraven innecessàries", ha assenyalat.

Comentaris