Uns 1.200 manifestants denuncien a Barcelona el "genocidi" a Gaza i demanen un l'alto el foc "immediat"

És una de les concentracions propalestines que s'han fet en una cinquantena de municipis catalans, com per exemple Lleida, i que han estat convocades per la Comunitat Palestina de Catalunya i Prou complicitat amb Israel
La plaça Sant Jaume plena de persones que assisteixen a la concentració propalestina - Foto: Blanca Blay
photo_camera La plaça Sant Jaume plena de persones que assisteixen a la concentració propalestina - Foto: Blanca Blay

Unes 1.200 persones, segons xifres de la Guàrdia Urbana, s'han aplegat aquest diumenge a la tarda a la plaça Sant Jaume de Barcelona per denunciar el "genocidi" a Gaza i exigir l'alto el foc "immediat". És una de les concentracions propalestines que s'han fet en una cinquantena de municipis catalans, com per exemple Lleida, i que han estat convocades per la Comunitat Palestina de Catalunya i Prou complicitat amb Israel. Entre els clams que s'han pogut sentir a la plaça Sant Jaume hi ha "Gaza no estàs sola" o "Israel assassina, Europa patrocina". A la trobada també s'hi ha llegit un manifest que, llegit entre banderes palestines i cartells reivindicatius, demana aturar el "genocidi" i el comerç d'armes amb Israel.

El text també destaca que divendres al vespre Israel va tallar tota comunicació amb Gaza i denuncia que ja s'han assassinat a més de 7.700 vides palestines a Gaza, de les quals 3.595 són infants.

"És un crim de guerra"

El cofundador de la Comunitat Palestina de Catalunya, Salah Jamal, ha explicat des de la plaça Sant Jaume que l'entrada terrestre de l'exèrcit israelià a Gaza arriba després de "20 dies trinxant la població" amb el pretext d'acabar amb Hamàs. "Nosaltres, els palestins, diem que si realment volen acabar amb ells per què destrossen infraestructures, hospitals, ambulàncies... ja hi ha 8.000 morts, la majoria civils i 3.000 nens morts", ha dit. En aquest sentit, considera que no es pot justificar com "un dret d'autodefensa d'Israel". I afegeix, "és un crim de guerra i un crim de la humanitat".

De la seva banda, Alys Samson, membre de la Coalició Prou Complicitat amb Israel, ha exigit "mesures més contundents" a les administracions perquè "Israel vegi que hi ha conseqüències a les massacres que està fent contra el poble palestí". Així mateix, denuncien que, mentre el món es manifesta a favor dels drets dels palestins, "les institucions no fan cas". En clau catalana, demanen que la Generalitat deixi de considerar Israel com a una regió estratègica per invertir i a l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que trenqui l'agermanament amb Tel-Aviv. A l'estat espanyol, exigeixen que deixi de comprar o vendre armes a Israel mentre que la UE també hauria de deixar de tenir-hi "tractes preferencials" i aplicar-li sancions fins "que acabi amb el colonialisme i apartheid al poble palestí".

Així ho recull també el manifest que s'ha llegit, que explica que el sistema mèdic està "totalment col·lapsat" i que els pares estan escrivint els noms dels seus fills i filles als braços perquè sigui més fàcil identificar-les si les mata l'exèrcit israelià. "La situació sobre el terreny no para d'empitjorar mentre que Israel reforça el seu règim d'apartheid i colonialista a tots els nivells", assenyalen les entitats.

En aquest context, reclamen continuar sortint als carrers i fer pressió. "Hem d'estar al costat correcte de la història. Les palestines ens ho demanen". A més a més, el text remarca que fa 75 anys que Israel comet "crims" contra el poble palestí amb la "complicitat" de la UE i els Estats Units. Sense anar més lluny, diuen, el govern de l'Estat espanyol ha autoritzat l'exportació d'armes a Israel per un valor de 137 milions d'euros des de l'any 2000.

Per tot plegat, les entitats exigeixen al govern espanyol i a la UE un alto el foc "immediat", així com l'establiment de corredors humanitaris que permetin l'arribada d'aliments i medicaments a Gaza. També reclamen suspendre el comerç d'armes amb Israel i la cooperació militar i que Brussel·les sancioni Israel per acabar amb "l'ocupació, el colonialisme i l'apartheid" al poble palestí.

Concentracions en una cinquantena de municipis

Les concentracions d'aquest diumenge a la tarda s'han convocat davant de l'apagada de les comunicacions i de l'atac terrestre a Gaza. Segons els organitzadors, hi ha hagut concentracions en una cinquantena de municipis catalans. A Barcelona, s'hi ha trobat unes 1.200 persones segons xifres de la Guàrdia Urbana, i s'hi ha pogut veure diverses banderes palestines i cartells. A més, la canalla de la Comunitat Palestina de Catalunya ha convidat a infants i adults de Barcelona a pintar junts una reproducció del quadre Guernica.

Entre els altres municipis que també han acollit trobades propalestines hi ha Lleida, on un centenar de persones s'ha aplegat davant de la Paeria durant prop d'una hora amb pancartes demanant l'alto el foc i cridant consignes com "Israel assassina el poble palestí" o "Palestina lliure". Igual que a Barcelona, també s'ha fet lectura del manifest. En acabar la concentració a Lleida, s'ha fet un minut de silenci per a les víctimes.

Comentaris