Vilagrà valora l'Estatut de Municipis Rurals com a eina clau per frenar el despoblament

A Catalunya, un 75% de la població viu en un 15% del territori, mentre que el quart restant, ocupa el 85% del territori, la qual cosa esdevé una situació de desequilibri territorial que s’ha vist agreujada en els últims anys per la falta d’arrelament de la població
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, a Barbens, amb alcaldes de municipis rurals de Ponent

Data de publicació: dimecres 17 de gener del 2024, 18:01

Localització: Barbens

Autor: Oriol Bosch
photo_camera La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, a Barbens, amb alcaldes de municipis rurals de Ponent - Foto: Oriol Bosch (ACN)

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha iniciat a Barbens, a la vegueria de Lleida, una sèrie de trobades amb alcaldies rurals de Catalunya per presentar l'Avantprojecte de Llei de l'Estatut de Municipis Rurals. Aquesta iniciativa, molt esperada pel món rural, busca abordar el problema del despoblament, assegurar l'accés als recursos dels habitants d'aquests municipis en igualtat de condicions i reforçar l'equilibri territorial.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, a Barbens, reunida amb alcaldes de municipis rurals de Ponent

Data de publicació: dimecres 17 de gener del 2024, 18:01

Localització: Barbens

Autor: Oriol Bosch
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, a Barbens, reunida amb alcaldes de municipis rurals de Ponent - Foto: Oriol Bosch (ACN)

Actualment, el 75% de la població de Catalunya resideix en només el 15% del territori, mentre que el quart restant ocupa el 85% restant, generant un desequilibri territorial que s'ha intensificat amb la falta d'arrelament de la població en els darrers anys. Durant aquestes sessions, la consellera Vilagrà compartirà amb els participants aquest nou text que el Govern té previst presentar al Parlament al març.

En la seva intervenció, Laura Vilagrà Pons ha destacat la importància d'aquest estatut: "És una eina innovadora. Pocs països del món tenen un estatut concret pels municipis més petits i des del Govern vam creure que era absolutament necessari fer-lo"

A més, ha afegit: "Del que es tracta és de posar mesures sobre la taula, des del punt de vista normatiu, fiscal i econòmic per tal d’aconseguir que la ciutadania es quedi als municipis rurals a viure, amb un projecte vital que els engresqui. Catalunya és un territori divers i volem generar oportunitats arreu perquè tothom pugui viure allà on vulgui".

La consellera també ha destacat el paper crucial que ha tingut el món rural en l'elaboració d'aquest document: "És un text que hem fet per al territori i amb el territori". Ha expressat el seu agraïment explícit a totes les entitats municipalistes i altres actors que han participat en aquesta iniciativa.

D'altra banda, el secretari de Governs Locals i Relacions amb l'Aran, David Rodríguez, ha explicat durant la reunió que aquest estatut té com a objectiu "el Govern vol superar les problemàtiques associades amb els municipis rurals per tal que la població que hi habita pugui tenir garantit l’accés en condicions d’igualtat a béns i serveis. L'habitatge, els serveis, les reduccions fiscals i l'emprenedoria són alguns dels àmbits als quals aquest nou marc normatiu amb rang de llei prestarà especial atenció.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, a Barbens, reunida amb alcaldes de municipis rurals de Ponent

Data de publicació: dimecres 17 de gener del 2024, 18:01

Localització: Barbens

Autor: Oriol Bosch
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, durant la seva intervenció a Barbens - Foto: Oriol Bosch (ACN)

Indicadors del despoblament rural a Catalunya

L'Estatut de Municipis Rurals respon a la problemàtica del despoblament rural a Catalunya, que s'ha agreujat amb el temps. Del total de 947 municipis a Catalunya, 593 (un 62,2%) tenen una població inferior als 2.000 habitants, i d'aquests, 332 (55,99%) no superen els 500 habitants. Aquests indicadors posen de manifest la necessitat urgent de satisfer les necessitats de la ciutadania que resideix en aquestes àrees i promoure un desenvolupament sostenible per als més de 580 municipis rurals.

L'Estatut de Municipis Rurals ha estat coordinat per la Universitat de Barcelona (Fundació Bosch Gimpera) i el grup de treball per a l'Estatut amb entitats municipalistes com Micropobles, l'Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, Eines de Repoblament, i diversos departaments de la Generalitat, incloent-hi el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el Departament de Territori i el Departament d'Economia i Hisenda.

Comentaris