El Parlament aprova una Llei històrica per l'Aran

El Ple del Parlament ha aprovat en la sessió d'aquest dimarts 22 de gener la Llei d’Aran, en el que suposa “un dia històric per l’aranesisme modern i per Catalunya”.

Àlex Moga, la vicepresidenta Ortega i el Síndic Carlos Barrera amb personalitats de l'Aran
photo_camera Àlex Moga, la vicepresidenta Ortega i el Síndic Carlos Barrera amb personalitats de l'Aran
Àlex Moga, diputat de CiU i alcalde de Vielha, ha destacat que la llei “potencia els elements identitaris, enforteix les nostres institucions, donant-nos la possibilitat de projectar-nos a Europa com un cas únic, i millora el nostre autogovern, amb més capacitat política i millors serveix públics”. En aquest sentit, Moga ha afirmat que la Llei d’Aran ens permet “millorar i projectar un futur esperançador i de progrés” i ha remarcat que “el Parlament ens ha demostrat, ens demostra i ens continuarà demostrant l’estima, el respecte i la determinació per seguir defensant l’Aran”.
 
El diputat de CiU i alcalde de Vielha ha desgranat els principals aspectes d’aquesta llei, que ha dividit en cinc apartats. En primer lloc, ha subratllat que la llei potencia els elements identitaris i “permet recuperar la nostra llengua, la nostra història i la nostra cultura, amb el reconeixement dels drets històrics i l’enfortiment de les nostres institucions”. El segon objectiu que compleix la Llei d’Aran és la millora de l’autogovern, que vol dir “més progrés i mes competències al servei dels aranesos i araneses”.
 
Un sistema de finançament estable i progressiu
El tercer àmbit destacat és la creació d’un sistema de finançament estable, que millora la seva capacitat financera i progressiu. “Es basa en una proposta consensuada per unanimitat l’any 2009 al Consell General de l’Aran”, ha explicat Moga, “i estableix la valoració de la seva idoneïtat en un termini màxim de tres anys i la possibilitat de la tributació pròpia”.
 
Reivindicacions històriques i dret a decidir
El quart aspecte que ha posat sobre la taula el diputat de CiU és que aquesta llei “respon a les reivindicacions històriques de l’Aran”. Així, hi ha el “reconeixement de la identitat nacional, l’autonomia política i els drets històrics”. En aquest sentit, hi haurà una representació al Parlament de Catalunya i més incidència en el treball parlamentari. A més, “l’Aran recupera el dret civil aranès, s’estableix Vielha com a capital d’Aran i es produeix un reconeixent al dret a decidir del poble aranès, el qual no el circumscrivim en cap filosofia, simplement en la voluntat d’aquest parlament de defensar allò que vol per ell mateix”.
 
Protecció davant la LRSAL
Finalment, el cinquè objectiu assolit és que “es dota de més instruments jurídics per evitar la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local (LRSAL), que posava en perill les institucions araneses”. Moga ha indicat que “CiU va presentar una bateria d’esmenes que ajudaran a evitar l’aplicació d’aquesta llei perquè, en cas contrari, les nostres institucions quedaran diluïdes”.

Comentaris