Jaume Casadesus: 'La climatologia s'està convertint en un fenomen erràtic'

La pujada de la temperatura afavoreix l’evaporació de la neu i l’increment del bosc fa que la vegetació absorbeixi més aigua, fets que provoquen un menor emmagatzematge als pantans
Jornada de l'IRTA amb el ponent Jaume Casadesus - Foto: Cedida per Fira de Lleida
photo_camera En el decurs de la jornada s'ha posat en relleu la importància dels embassaments - Foto: Fira de Lleida

"La climatologia és cada cop més un fenomen erràtic i fluctuant, podem anar d’un extrem a l’altre i en un mateix mes poden conviure inundacions en unes zones i sequera persistent en unes altres”, segon ha explicat Jaume Casadesus, investigador i director del Programa per a l’Ús Eficient de l’Aigua a l’Agricultura de l’IRTA, en el decurs de la jornada tècnica "Què n’hem après de la sequera 2023?".

Casadesus ha dit que “estem vivint els efectes del clima mediterrani, però exagerat

La jornada, celebrada en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida, ha estat organitzada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l’IRTA i l’Oficina del Regant.

En el decurs de la jornada s’ha posat en relleu la importància dels embasaments, que són els instruments bàsics per “compassar les entrades d’aigua que ens proporciona el clima irregular que tenim”, i que es complementen amb altres reserves com són la neu i les aigües subterrànies, les quals tenen una importància relativa. Factors com la pujada de la temperatura afavoreix l’evaporació de la neu, i la menor pluviometria, juntament amb el creixement dels boscos, fa que la vegetació absorbeixi l’aigua abans d’arribar als embassaments, fets que provoquen un menor emmagatzematge de líquid. També s’ha comentat que el recurs als pous no és cap solució, “excepte en casos excepcionals”.

Jornada de l'IRTA amb el ponent Jaume Casadesus - Foto: Cedida per Fira de Lleida
La jornada ha estat organitzada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l’IRTA i l’Oficina del Regant - Foto: Fira de Lleida

Els ponents han remarcat que actualment plou menys però que en canvi necessitem més aigua pel canvi dels usos del sòl, amb un increment del cultius de regadiu i l’abandonament del cultius a les capçaleres dels riu. Aquest abandonament facilita el creixement de boscos, els quals absorbeixen més aigua. Actualment, a Tortosa per exemple, arriba la meitat d’aigua que fa cent anys. D’altra banda, els ponents han comentat que cal una millor gestió forestal per tal que la creixent massa arbòria no absorbeixi tanta aigua.

A la sessió s’ha posat de relleu que cal una gestió integral de tota la conca (embassaments, aigües subterrànies, boscos, consum, etc.) per tal d’aconseguir resultats efectius, així com millorar la gestió agrícola de l’aigua, ja que a Lleida, per exemple, aquest sector consum més del 80% de les existències.

La 69a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 38a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola) tenen lloc des d’avui a diumenge amb 388 expositors i 50 activitats professionals.

Comentaris