FIRA SANT MIQUEL

La màquina RCTA s'endú el 3r Premi a la Innovació tecnològica i seguretat en el disseny

La màquina està concebuda per a la producció de bio-etanol, biocombustible renovable i sostenible, tota una revolució que pot permetre a la pagesia quadruplicar els beneficis de la fruita de rebuig

photo_camera El tercer premi a la innovació amb els impulsors del projecte RCTA, amb Vicens Ribalta al capdavant

La màquina automàtica i compacta, dissenyada pel Centre Biotecnològik RCTA, ha rebut el 3r Premi a la lnnovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles i dels Equips de la lndústria Agroalimentària, guardó convocat en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida.

La màquina està concebuda per a la producció de bio-etanol, biocombustible renovable i sostenible, a partir de tota mena de residus i/o excedents que contenen sucre com fruita, així com sèrum lacti, havent passat, prèviament, per un procés de fermentació amb llevat i aigua.

Vicens Ribalta, impulsor de la màquina RCTA, d'economia biocircular 100%, destaca l'avantatge i rendibilitat per a la pagesia i, en concret, per al sector fructícola, de reconvertir els excedents de fruita o la fruita de rebuig en bio-etanol, que es pot destinar a la calefacció, la llum o els motors de combustió. L'extracció d'alcohol del vi sense alterar-ne les característiques, és una altra de les novetats a destacar del sistema automatitzat de la màquina premiada.  

Entusiasmat, Ribalta subratlla el gran potencial que presenta aquesta innovació per la pagesia: "Si quan es destina a sucs, et paguen uns 3 cèntims el kg, per 1.000 kg de fruita, et guanyes uns 30 euros. Però si aquesta fruita es destina a fer biocombustible, se'n poden obtenir 125 litres de bioetanol. Partint del preu més barat dels combustibles, que seria el del gasoil de calefacció (1 euro i escaig el litre), aquests 125 litres es traduirien en 125 euros, és a dir, que parlem d'una diferència de 95 euros. És una manera de rendibilitzar el que actualment estan gairebé regalant, un benefici que mereixen perquè són els qui han treballat la terra".

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement