21.01.2022 |
Territoris.cat

Una mostra homenatja les exjugadores de l'equip de bàsquet femení targarí de postguerra

Document120-Seccio-femenina-1943-4.jpg_1291221342
La Secció Femenina al 1943-1944 - Arxiu Comarcal de l'Urgell
Una mostra homenatja les exjugadores de l'equip de bàsquet femení targarí de postguerra

L'equip de bàsquet femení de Tàrrega, en plena postguerra, va arribar a les pàgines dels diaris de Barcelona. Ara, l'Arxiu Comarcal de l’Urgell exhibeix fins el 22 de novembre una mostra de producció pròpia sobre els èxits de l'equip femení i posa en relleu com va vèncer barreres socials i va desafiar l’exclusió de les dones de l’esfera pública. En especial s’incideix en la temporada 1943-1944, quan el bàsquet femení targarí va destacar pel seu joc i l'entusiasme de les jugadores: Lola Andreu, Alba Balcells, Àngels Castells, Montserrat Clavera, Pepita Domingo, Josefina Guilanyà, Pilarín Minguell, Rosina Piera, Maria Puig, Rosita Salvadó i Dolors Solé.

L'equip va arribar a enfrontar-se als conjunts del SF de Barcelona, RCD Espanyol, Layetano i UCD Badalona

En el marc de l'exposició Defensa en zona. 75 anys del bàsquet femení targarí a la postguerra (1943-1944), aquest dimecres 13 de novembre, de les 17 a les 18 h, l'arxiu ha retut un petit homenatge a tres de les jugadores, Montserrat Clavera, Pilarín Minguell i Dolors Solé, que la temporada 1943-1944 van jugar el Campionat femení de Catalunya contra els clubs catalans més importants. Les exjugadores han pres part de la mostra explicant de primera mà la seva experiència en l'equip durant la postguerra.

La mostra es pot visitar de dilluns a divendres, de 10 a 14 h i de 15:30 a 17 h

A la temporada 1943 – 1944, l'equip va arribar a jugar en la 1a categoria del Campionat Femení de Catalunya, enfrontant-se als conjunts del SF de Barcelona, RCD Espanyol, Layetano i UCD Badalona. La mostra es basa en fons documental dipositat a l’ACUR i cedit en bona part per la família Pané. També en sobresurt la col·lecció fotogràfica cedida pels familiars de Llorenç Viladot. Gràcies a aquesta iniciativa, s’han rescatat de l’oblit nombroses fotografies de l’època, retalls de premsa, extractes radiofònics, cartells, programes de mà, resultats, alineacions. En destaca també un escut brodat a mà que es duia cosit a la roba esportiva, cedit per Pilarín Minguell. El recull ha estat coordinat per la historiadora Glòria Coma.

Una mostra homenatja les exjugadores de l'equip de bàsquet femení targarí de postguerra
comentaris