Els Espais Naturals de Ponent arriben a les escoles

Activitats escolars en els Espais Naturals de Ponent
photo_camera Activitats escolars en els Espais Naturals de Ponent

Aquest mes de setembre s’ha presentat la proposta educativa sobre els espais naturals de Ponent amb un dossier on s’ofereix a les escoles una activitat a l’aula i una sortida de descoberta en un dels sis espais naturals que participen en aquest projecte de cooperació.

La iniciativa emergeix de la necessitat d'apropar els espais naturals que hi ha a les terres de Lleida i els seus valors, als infants i joves dels centres educatius del propi entorn i enfortir les incipients empreses de lleure que desenvolupen activitats al món rural.

Una activitat, en forma de joc, que es durà a terme al centre educatiu amb l'objectiu de donar a conèixer els espais naturals de Ponent, a través dels ocells que hi habiten i la seva interacció amb els elements de l'entorn

Aquesta primera part serà duta a terme per un tècnic del projecte Espais Naturals de Ponent, i s'oferirà de forma gratuïta quan l'escola contracti la segona part de la proposta.

Sortides de descoberta d'un espai natural a través de la realització d'una activitat de caire naturalístic i/o cultural, com una descoberta dels usos populars de les plantes que hi ha en els espais naturals.

Una caminada de descoberta pels Secans de Mas de Melons-Alfés, una visita guiada a Vimferri, on es podran veure aus, rèptils i mamífers autòctons o bé una ruta en BTT per la Segarra medieval

Aquest curs escolar 2019/2020 s'oferiran 8 sortides als espais naturals de l’Aiguabarreig Segre-Noguera Ribagorçana, al Monestir de Les Franqueses, de Balaguer, a l’Aiguabarreig Segre-Cinca, a la Granja d'Escarp o Massalcoreig, als Secans de Belianes-Preixana, terme municipal de Preixana, als Secans de Mas de Melons-Alfés, Centre d'Interpretació dels Secans de Mas de Melons, a Plans de Sió i Valls del Sió-Llobregós, Castell de Concabella, i a l’Estany d'Ivars i Vila-sana.

Les propostes de descoberta han estat elaborades per empreses de lleure i professionals del territori, i seran ells mateixos els qui les dinamitzaran.

Les activitats estan adreçades principalment a les escoles i instituts, i estan pensades perquè els alumnes descobreixin el medi natural que els envolta, l’estimin, el respectin i el preservin

En tractar-se d'una proposta dinàmica és probable que durant el curs s'hi vagin incorporant noves activitats i espais on realitzar les sortides.

La informació s'anirà actualitzant al web del projecte Espais Naturals de Ponent que a més a més, compta amb els audiovisuals i la informació de tots els espais, les visites virtuals, el programa d'activitats dels caps de setmana, la informació de La Ruta d'en Pius i l’agenda i les notícies actualitzades.

El projecte Espais Naturals de Ponent

Espais Naturals de Ponent és un projecte de cooperació coordinat per l'Associació Leader de Ponent.  El seu objectiu principal és realçar els valors dels espais naturals de Ponent, en primer lloc, entre la població local per tal de garantir la seva preservació i, en segon lloc, entre la població forana per tal de fomentar l'ecoturisme i que aquest ajudi a diversificar i potenciar l'economia al territori.

Actualment, el projecte Espais Naturals de Ponent actua en les sis comarques de les Terres de Lleida ja que es va apostar per posar en relleu i promocionar conjuntament els valors naturals i paisatgístics de tots els municipis, apostant sobre les seves potencialitats i recursos com són els espais naturals. Aquesta aposta culmina, l’any 2017 amb la incorporació del Consorci Leader Noguera Segrià Nord i el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central.

Comentaris