Els llibres de les plantes silvestres comestibles, l'obra que enriquirà la vostra dieta

Aquest és el nom escollit pel Col·lectiu Eixarcolant per la col·lecció de 10 volums que aportarà informació rigorosa, amb un format amè, sobre 220 espècies silvestres comestibles i el seus usos, esdevenint així una obra de referència sobre la temàtica
Segon volum del llibre de les plantes silvestres
photo_camera Segon volum del llibre de les plantes silvestres

Teniu record d'haver menjat mai plantes silvestres? Arreu del principat n'hi ha de molts tipus i amb un gran potencial gastronòmic que, en ser identificades, podrien acabar al vostre plat i enriquir les vostres receptes.

Els llibres de les plantes silvestres comestibles, una col·lecció de 10 volums elaborada i autoeditada pel Col·lectiu Eixarcolant, permetrà que pugueu incorporar a la vostra dieta, amb seguretat i grantia d'èxit, aquestes espècies silvestres comestibles presents al vostre entorn proper. La col·lecció té per objectiu aportar, d’una manera accessible i visual, però amb el màxim rigor científic, informació sobre com podem identificar, recollir i  cultivar i incloure-les en els nostres menús  amb seguretat i garantia d’èxit.
Cadascun dels volums inclou 22 espècies, de tal manera que, en conjunt, la col·lecció posarà a l’abast dels lectors informació de 220 espècies silvestres comestibles, esdevenint així una obra exhaustiva i de referència per poder conèixer i utilitzar els recursos que ens ofereix l’entorn. 

El segon volum, publicat aquest mes de Juliol, inclou la cirera de pastor, el salat blanc, la bleda silvestre, la borraina, la calèndula, la regalèssia, la cuscullera, el ginebró, la tarongina, la menta borda, el pa i peixet, la morella roquera, el llentiscle, la cosconilla, el gratacul, el romaní, la sàlvia, la sajolida, el cardellet, la mostassa, la dent de lleó, i la yuca

Per a cadascuna d’aquestes espècies s’aporta una cita sobre el seu ús tradicional, informació de la part emprada, l’àrea de distribució i els ambients on creix, la composició nutricional, el mètode de cultiu recomanat, els moments de plantació i recol·lecció, el perfil sensorial de les parts comestibles, el seu valor organolèptic i les recomanacions de consum, i dues receptes que n’exemplifiquen el potencial gastronòmic. La informació s’acompanya d’imatges de gran qualitat i infografies, que en faciliten la lectura i comprensió. 

Durant el mes d’octubre es publicarà la segona edició del primer volum, actualment esgotat. La finalització de la col·lecció està prevista pel 2024, amb un ritme de publicació de dos volums per any

Els impulsors rere l'obra: Col·lectiu Eixarcolant

El Col·lectiu Eixarcolant és una entitat i cooperativa que treballa per la recuperació i divulgació dels coneixements i usos de les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals, per tal que esdevinguin una eina que permeti desenvolupar un model de producció, distribució i consum d’aliments més sostenible i accessible a tothom, basat en la proximitat i en la qualitat, que dignifiqui la feina d’agricultores i agricultors i que permeti mantenir la diversitat dels paisatges que ens envolten. 
Realitza projectes de recerca, formació, divulgació, dinamització territorial i assessorament, desenvolupats amb el màxim rigor i metodologia científica. Alhora, facilita l’accés de les consumidores i consumidors a aquestes espècies i varietats i als productes que se’n deriven. Totes les seves actuacions es desenvolupen en el marc de l’economia social i solidària, i sense afany de lucre.

Comentaris
Més a La Panoràmica de Territoris