Emma Mussoll guanya el 36è Premi de Novel·la Breu amb una obra sobre les reaccions humanes davant la malaltia

L’accèssit del certamen, al qual s’han presentat 78 originals, és per la professora de Secundària Montserrat Piquer amb un drama poètic

foto conjunta
photo_camera Els premiats amb els membres del jurat i autoritats - Foto: Ajuntament de Mollerussa

Emma Mussoll Artigas (Canet de Mar, 1987) és la guanyadora del 36è Premi de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa amb L’hora del salmó en la qual parla de les reaccions humanes d’una jove i del seu entorn en conèixer que pateix un càncer de pit. La barreja d’ironia, humor i tendresa posada al servei d’una capacitat narrativa per traduir sentiments a un llenguatge fresc i espontani han estat claus per al jurat per a triar aquesta obra amb final obert, segons el president del jurat, l’escriptor Josep Borrell. L’autora ha confessat que es tracta d’un homenatge a una amiga a la qual es va diagnosticar aquesta malaltia i a la que ha volgut acompanyar posant-se en la seva pell.

La guanyadora dels 5.000 euros amb què està dotat el premi, que concedeix l’Ajuntament de Mollerussa i que en la seva 36a edició ha arribat a la xifra rècord de 78 originals, és escriptora i guionista. També treballa com a docent en diferents centres com la Universitat Autònoma de Barcelona o l’Escola Internacional de Negocis de Barcelona i és consultora sonora i d’escriptura creativa. En el seu vessant literari és autora de les novel·les El forat que deixes (2023) i No he estat jo (2024) i diversos podcasts de ficció com Mai no ho sabreu (2022), nominada als Premis Sonor; Ladrones de memòria (2018) i Operación Reset (2020) per a Storytel i tres obres més per a Podimo (2021) i també és guionista de l’adaptació a ficció sonora de la saga Cómo llamarte amor, d’Alina Not per a Planeta Audio.

guanyadores amb jurat i autoritats

Pel que l’accèssit, dotat amb 1.000 euros, la guanyadora és Montserrat Piquer Llorens (Sant Boi de Llobregat) amb la novel·la Flors i cendra, un drama poètic a l’estil de la novel·la realista de la postguerra que tradueix l’ambient social i familiar de després de la Guerra Civil. L’autora, que és professora de Ciències Socials, ha participat amb relats curts a la revista digital Núvol i el 2023 va guanyar el primer premi de Relats en Femení al Centre Cívic Sagrada Família amb el relat La fàbrica.

El veredicte del jurat, format pels escriptors Josep Borrell, Pep Coll, Albert Villaró i Montse Sanjuan al qual enguany s’ha incorporat l’activista cultural Antoni Gelonch, s’ha donat a conèixer aquest vespre en un acte literari al Teatre L’Amistat que ha estat conduït per la periodista Montse Llussà, col·laboradora del programa de ràdio Versió Rac1 i logopeda, i que ha comptat també amb l’acompanyament musical d’Itsasgorak, àlies artístic de la cantautora Marta Argilès.

itsagorak
L'acte ha comptat amb l'acompanyament musical d’Itsasgorak

El jurat deixa desert el 8è Premi Saó de Ponent

La nit literària també havia de servir per atorgar el 8è Premi Saó de Ponent de textos teatrals per a espectacles de petit format, al qual l’Ajuntament, conjuntament amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs, va decidir al gener donar continuïtat després que l’entitat que el va impulsar anunciés el passat desembre que posava punt final a la seva activitat després de 9 anys. El jurat del premi, format pels filòlegs Anton Not i Francesc Pla i la gestora cultural Margarida Troguet, ha decidit deixar-lo desert en considerar que cap de les obres presentades era mereixedora del guardó, dotat amb 5.000 euros patrocinats per l’IEI i que corresponen a la primera edició de l’obra, que va a càrrec de Pagès Editors dins la col·lecció Teatre de Butxaca.

Comentaris