01.10.2022 |

Una exposició recorda la creació de la Impremta Provincial ara fa 140 anys

'A tota màquina. 140 anys d'impremta a la Diputació de Lleida' es podrà gaudir fins al 9 d'octubre

Presentació de l'exposició 'A tota màquina-140 anys d'impremta a la Diputació de Lleida'. Fotografia: Diputació de Lleida.
Presentació de l'exposició 'A tota màquina-140 anys d'impremta a la Diputació de Lleida'
Una exposició recorda la creació de la Impremta Provincial ara fa 140 anys

El dijous 8 de setembre es va inaugurar, a l'Espai iX de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, l'exposició 'A tota màquina. 140 anys d'impremta a la Diputació de Lleida'.

Mostra que recorda els 140 anys de trajectòria de la Impremta Provincial de la Diputació

La història de la Impremta Provincial arrencà l'any 1882 amb un doble objectiu: imprimir el Butlletí Oficial i ser la primera escola d'arts i oficis que es va crear a Lleida, donant una sortida de vida als nens i nenes acollits a la Casa de la Misericòrdia. Va ser així com va sortir una generació de tipògrafs i experts impressors que aviat farien feina també en les impremtes privades.

En aquest homenatge, es posa el focus sobre la labor a favor del bé comú de la Diputació i, més concretament, acostant la costosa i delicada tasca d'imprimir a ajuntaments i entitats durant més de cent anys.

Exposició 'A tota màquina-140 anys d'impremta a la Diputació de Lleida'. Fotografia: Diputació de Lleida.

La llarga vida de la Impremta ha estat possible gràcies a la vocació dels seus professionals vinculats, i els grans avenços tecnològics, als quals s'ha anat adaptant de mica en mica.

Entre les peces destacades que es podran visualitzar, destaca una màquina d'imprimir que ha estat cedida per la Impremta Mariana, i que és idèntica a la primera màquina que va tenir la Impremta de la Diputació i que ha estat reparada i posada al dia pels serveis de Manteniment.

La mostra ofereix, l'oportunitat de veure, a més de dates concretes i alguna fotografia retrospectiva, una màquina rotoplana tipogràfica fabricada el 1923 recuperada de la desapareguda Impremta Mariana, la qual va cedir tot el seu material tipogràfic a la Diputació de Lleida. Segons Nik Howard, del Howard Iron Museum de Canadà, aquesta màquina pot ser una Schnell Laufer o premsa cilíndrica ràpida, una construcció típica alemanya durant el període 1905-1930. 

També s'inclou l'original del Butlletí Oficial de la Província que va donar peu a la posada en marxa de la Impremta, el llibre d'actes de la Diputació Provincial on es prenen els acords per la seva creació i unes caixes tipogràfiques, entre d'altres peces i elements d'interès. 

Avui segueix en funcionament aquest servei de la Diputació de Lleida, i alguna de les màquines dels seus inicis són exposades a la Sala Temàtica d'Arts Gràfiques, dins els tallers que ocupa avui dia la impremta a les seves dependències del Complex de la Caparrella

Una exposició recorda la creació de la Impremta Provincial ara fa 140 anys
comentaris