FiraTàrrega 2021 es presenta com un "fals carrer" on "s'intentarà simular-ne la filosofia"

La directora artística de la Fira del Teatre confia que s'exhauriran les poc més de 22.000 entrades que hi ha a la venda

Pla obert on es pot veure la directora artística de FiraTàrrega, Anna Giribet, entrevistada per l'ACN, el 20 d'agost de 2021. (Horitzontal) - Anna Berga
photo_camera La directora artística de FiraTàrrega, Anna Giribet, entrevistada per l'ACN - Foto: Anna Berga

FiraTàrrega 2021 es desenvoluparà en un "fals carrer" on s'intentarà simular al màxim la filosofia del certamen. Així ho ha explicat en una entrevista a l'ACN la directora artística de la fira, Anna Giribet, que ha definit els tres grans espais de la capital de l'Urgell on es representaran els espectacles programats com una mena de "parc temàtic" de les arts de carrer on malgrat tot, la gent haurà d'estar controlada i respectar les mesures covid. "És una bona idea", assegura, però reconeix que tenen ganes de tornar al carrer amb totes les seves característiques i espera que això sigui possible a l'edició 2022.

Per la d'aquest any, caldrà pagar entrada a tots els espectacles i s'espera esgotar les poc més de 22.000 que ja estan a la venda

Anna Giribet ha explicat que l'edició d'enguany de FiraTàrrega els ha suposat un repte ambiciós en totes les àrees de l'organització. Ha calgut reubicar totes les peces de carrer en base al que la legislació actual deixa fer i no. Això trenca amb la idea del que s'ha estat fent els darrers 40 anys i ha calgut pensar en com transformar el carrer en un espai habitable que segueixi les normes covid.

Una de les qüestions en les que s'ha posat més èmfasi ha estat en la comunicativa ja que si bé la ciutadania està més que informada de com han d'actuar en espais oberts i tancats, amb la nova realitat, FiraTàrrega, al ser un esdeveniment massiu, suposa un fet excepcional que obliga al públic a assistir-hi "amb els deures fets". Per primera vegada caldrà comprar entrada per a tots els espectacles, a preus que van dels 2 als 15 euros, i no hi haurà representacions lliures al carrer. Per això, segons Giribet, per evitar que la gent arribi a Tàrrega, no vegi espectacles pensant-se que serà com les altres fires, i s'entri en "frustració", s'està intentant de fer el màxim de pedagogia per explicar com serà aquesta edició.

La directora artística del certament assegura tenir "fe" en el públic de FiraTàrrega i confia que el missatge està arribant. Un fet que es constata amb el ritme de compra d'entrades anticipades que fa pocs dies es van posar a la venda, que "és agraïda". N'hi ha poc més de 22.000 pels 4 dies de fira. Habitualment FiraTàrrega té un 40% d'espectacles de pagament i la resta, el 60% és de no pagament, al carrer. Per aquest motiu, aquesta edició no es pot comparar amb cap altra i més si es té en compte que en una fira pre pandèmia hi havia una mitjana de 110.000 visitants.


Una programació que creix

Tot i que pugui semblar contradictori, la programació de l'edició d'enguany creix en relació a la de 2019. I és que tot i que des de la Fira es va dir d'apostar per reduir la quantitat de companyies per oferir millors condicions als artistes, aquest 2021 "s'arrosseguen" les companyies que l'any passat van participar al programa de Suport a la Creació i que no van poder estrenar el seu espectacle perquè no es va fer la fira. Sumades a les del programa d'enguany, la xifra puja fins a les 50 companyies.

Baixa però el nombre d'estrenes, i es que si abans n'hi havia una mitjana d'un 50% entre tots els espectacles programats, enguany aquesta xifra s'ha situat entre el 30 i el 40%. Això no obstant, Giribet apunta que encara que els espectacles s'hagin estrenat, s'han vist poc perquè amb la pandèmia hi ha hagut una caiguda de les exhibicions.


Ganes de tornar al carrer amb "totes les seves característiques"

Malgrat la idea de reubicar la fira en tres grans espais de la ciutat on es faran tots els espectacles intentant simular la "filosofia de carrer", Giribet reconeix que tenen ganes de tornar a l'espai públic amb totes les seves característiques. Fins i tot assegura que el que estan fent ara és "l'antítesi del carrer" ja que el públic no s'hauria de controlar i hauria de poder ballar i participar. Giribet confia que al 2022 la situació recuperi la normalitat habitual.

D'altra banda, un dels sectors habituals de la fira, el de les companyies i artistes fora de programació que poden presentar les seves propostes als espais 'Off', també ho podran fer igualment a l'edició d'enguany, però de forma centralitzada al pati de l'Escola Maria Mercè Marçal.

Amb motiu del 40è aniversari de la fira, que ja s'hauria d'haver celebrat el 2020, tindrà lloc un acte institucional on s'invitaran a una sèrie de persones que durant tots aquests anys han tingut alguna relació amb la fira. També s'ha encarregat un audiovisual a la companyia targarina Calidos, que vol ser un homenatge als "veïns anònims" que han fet possible la fira tots aquests anys, ja sigui deixant un endoll per a les companyies o obrint les portes de casa seva per poder fer espectacles i allotjar actors.

Comentaris
Més a La Panoràmica de Territoris