Del 8 al 11 de setembre

FiraTàrrega captivarà l'espai públic urgellenc amb la seva edició més inesperada

Ho farà acollint 62 propostes artístiques, entre les quals 17 procedeixen de Territori Creatiu

Cartelleria de FiraTàrrega 2022. Fotografia: FiraTàrrega.
photo_camera Cartelleria de FiraTàrrega 2022.

FiraTàrrega escalfa motors i recupera, en aquesta edició 2022, l'espai públic i les propostes de carrer, un dels seus trets identitaris.

Les estrenes d'espectacles suposaran més de la meitat de propostes escèniques, que s'emmirallaran més que mai en la panoràmica internacional

El talent més jove, les propostes experiencials i itinerants, l'ambient festiu i d'entreteniment, la dramatúrgia digital, la reflexió i la paraula marcaran el certamen d'aquest any.

El leitmotiv d'enguany és 'L'inesperat' que aixopluga l'esperit de les arts de carrer, de la sorpresa i d'allò que esdevé en el moment més impensat. 

Quant a la programació, s'ha organitzat en 8 blocs, que posen el focus en les generacions de creatius més joves, la part experiencial de la fira, l'entreteniment, el vessant reflexiu, els itineraris, la presència de l'era digital, la importància de la paraula i les peces inesperades.

1. Veu jove
Un espai que aglutina les propostes més joves del festival -d'edat i d'esperit-, no només als creadors, sinó també del públic. Destaquen Lali Álvarez amb 'The Unfinished Human MANIFESTO' (El Manifest inacabat de la Humanitat), un projecte participatiu que combina la creació artística, la creació comunitària i el pensament; el Col·lectiu Desasosiego amb 'Un segundo bajo la arena', peça en la qual el públic podrà assistir a un banquet nupcial inspirat en 'Bodas de sangre'; els belgues Circus Ronaldo amb 'Swing', una proposta entre el circ i els espectacles de varietats de la primera meitat del segle XX; o Teatro en vilo, una coproducció amb el Centro Dramático Nacional, i el seu 'Blast', una trobada improbable i eclèctica entre joves entre 16 i 26 anys que volen canviar el món.

2. Experiència
Conjunt de propostes experiencials que necessiten un públic actiu i espais singulars que prenen veu. Entre altres, Roger Bernat i la seva 'Dormifestació', una dormida col·lectiva acompanyada d'artistes convidats com els poetes Oriol Sauleda i Núria Martínez Vernis; Johannes Bellinkx i 'Reverse', una creació que proposa un recorregut caminant cap enrere durant 50 minuts; les Artistas Salchichas amb 'Hablar con las plantas para llegar a un paisaje', una immersió en el paisatge de l'Urgell; Projecte Ingenu que es pregunten sobre com serà el món d'aquí a 1000 anys a 'El dia que va morir l'últim panda'; o Engruna Teatre i el seu particular 'Univers per a infants de 0 a 2 anys'

3. Festiu
En aquest espai el circ, la dansa, la performance, el teatre i la música faran esclatar una paleta de sonoritats i colors diversos i festius. S'hi trobaran la Compagnie Dyptik amb 'Mirage (un jour de fête)', una peça inspirada en la imatge irreal i absurda del camp de refugiats de Balata; Circumstances amb 'Exit', un treball de circ i dansa on es fusionen el moviment, l'acrobàcia i l'equilibri; Sound de Secà amb '+', un espectacle nocturn que esdevé una cruïlla entre la percussió, la dansa, la veu, el moviment i la poesia; Kaleider i el seu 'Robot selfie', una instal·lació participativa que recull selfies del públic i els converteix en un gran mural col·lectiu; o Truca Circus amb 'Sopla!', una atmosfera circense i festiva que evoca el món del còmic.

El pressupost global de l'edició 2022 de FiraTàrrega és de 1.227.905 euros

4. Cogito, Ergo Sum
En aquest bloc la programació està centrada en propostes que tenen la voluntat de fer reflexionar. Per exemple, la companyia navarresa Led Silhouette que juntament amb Marcos Morau han creat 'Los perros', una peça de dansa íntima i visceral; Joseph Toonga amb 'Born to protest', un paisatge sonor intens amb ritmes de hip-hop que posa l'accent en crear consciència al voltant de l'estigma racial; o la percussionista Núria Andorrà amb 'Nu.A', que amb objectes de la quotidianitat crea un paisatge sonor que ens apropa als seus orígens.

5. Itinerants
Espai amb històries deambulants que tindran lloc al bell mig del carrer, i que incorporen moviment i desplaçament. Entre altres, Hortzmuga Teatroa & Deabru Beltzak i 'Senta, a la deriva', una revisió contemporània i en clau de carrer de l'òpera de Richard Wagner 'L'holandès errant'; o 1 WATT amb 'Tales of No(oo)one', una peça deambulatòria i desordenada d'històries reals i d'antiheroïs que desborda energia.

6. Dramatúrgia digital
Prenen protagonisme les noves formes de creació que mantenen una conversa entre el llenguatge digital, la tecnologia, les arts escèniques i l'espai públic. En aquest destaquen 'Onírica mecànica', un projecte liderat per Jesús Nieto que, amb la tecnologia com a aliada, proposa una sèrie de peces que conformen un únic ecosistema, però poden experimentar-se per separat.

7. La Paraula
En aquest cas la programació està centrada en la paraula, abordada en un sentit ampli i des de diferents disciplines: la música, la ràdio o la poesia. Hi trobarem una conversa oberta entre la filòsofa Marina Garcés i la artista Clara Peya sobre l'inesperat; o 'Pastors', un relat de milers d'anys, explicat en format live journalism, de la mà de La Mira.

8. L'Inesperat
Per últim, i remetent a la temàtica de FiraTàrrega d'enguany, s'engloben una sèrie de peces inesperades, que ens podrem descobrir en qualsevol lloc i en qualsevol moment. Creacions com les de David Somló amb 'Drift', una interacció entre intèrprets i transeünts que fa pensar l'audiència sobre el seu comportament a l'espai públic; Sauf le dimanche, amb 'Troc!', una peça de dansa a l'espai públic lúdica, generosa i inventiva; o 'La Carbonera Itinerant', una llibreria mòbil amb una selecció de textos teatrals, assaigs sobre les arts en viu i l'ús de l'espai públic o els llibres que han servit d'inspiració pels espectacles de Suport a la Creació.

Cal remarcar que de les 62 propostes de la programació 2022, 17 peces procedeixen del Territori Creatiu, el viver creatiu de FiraTàrrega

Els professionals que assisteixin a FiraTàrrega podran gaudir de la plataforma digital FiraTàrrega.pro, la qual aposta per a la digitalització i modernització del mercat de les arts escèniques permetent el contacte permanent amb tots els agents del sector durant tot l'any. Compta amb un directori de 1.400 professionals de 850 entitats professionals i 326 projectes publicats.

Comentaris