L'espionatge d'entreguerres, el protagonista d'unes noves conferències de CaixaForum Lleida

Aquest cicle tindrà lloc cada dimarts del mes de novembre i el 3 de desembre
British_Patrol_Car_and_East_German_Armored_Vehicle_-_Flickr_-_The_Central_Intelligence_Agency

'L'espionatge d'entreguerres' és el títol del cicle de conferències que comença avui a la seu de CaixaForum Lleida.

Aquesta proposta té l'objectiu fer reviure al públic assistent el període entre els dos grans conflictes armats del segle passat, descobrint els secrets de l'espionatge que el va caracteritzar.

El cicle, coordinat per l'historiador Luis Horrillo Sánchez, començarà avui i s'allargarà en cinc sessions fins al 3 de desembre




Catedràtics, historiadors i professors prendran el micròfon per compartir alguns dels aspectes més desconeguts i interessants de l'espionatge.

Entre altres, les estructures i els sistemes d'intel•ligència construïts durant la carrera comercial i armamentista; el naixement dels agents anglesos com a resposta a l'acció dels bolxevics per estendre la influència soviètica; el glamour, el luxe i els secrets que guarden els balnearis on es reunien destacats diplomàtics amb els agents secrets; o la influència de l'espionatge en el bàndol republicà i en el nacional durant la Guerra Civil espanyola.

Bundesarchiv_Bild_146-1970-051-11,_Berlin,_Menschenmenge_vor_Bäckerei

La primera sessió, que tindrà lloc avui, es titula 'Proclamant la pau i preparant la guerra', i anirà a càrrec del catedràtic de la Universitat Complutense de Madrid José Luís García Delgado. El 12 de novembre serà el torn de l'investigador del CSIC Fernando García Sanz, que analitzarà en la sessió 'Ruptura i continuïtat en l'espionatge de postguerra' les repercussions que la Gran Guerra va tenir en l'esfera de l'espionatge.

El 19 de novembre Luís Horillo Sánchez s'endinsarà en 'L'espionatge anglosoviètic', analitzant com els serveis secrets britànics van traslladar el seu punt de mira del temor alemany a la por pel contagi revolucionari de la Unió Soviètica. El 26 de novembre l'historiador Alfredo López Serrano en la sessió 'El balneari. Punt de trobada d'espies i diplomàtics'; i el 3 de desembre el catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili Joan Maria Thomàs abordarà 'L’espionatge de la Guerra Civil espanyola'.

Comentaris