El pati de l'IEI acull un muntatge interactiu per celebrar la diada de Sant Jordi, centrat en la figura de Vicent Andrés Estellés

El muntatge 'Intentareu refer l'espill romput' deu el seu nom a un vers del poeta valencià, i proposa un joc de mirades en què el públic interactua

Muntatge a l'IEI amb motiu de la Diada de Sant Jordi - Foto: IEI
photo_camera El muntatge proposa un joc de mirades amb la interacció del públic - Foto: Institut d'Estudis Ilerdencs

Vicent Andrés Estellés és el protagonista del muntatge que, amb motiu de la diada de Sant Jordi, l'Institut d'Estudis Ilerdencs ha instal·lat al Pati de l'edifici, on es podrà veure fins al 12 de maig vinent.

L'acte inaugural d'aquesta proposta va estar presidit pel president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat per la vicepresidenta quarta de la Diputació, Rosa Pujol, i per la vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, a més dels diputats Jordi Verdú i Fermí Masot, i del director de l'IEI, Andreu Vàzquez.

En el seu parlament, Joan Talarn va destacar com, un any més, doncs, l'Institut d'Estudis Ilerdencs ofereix un muntatge per compartir la diada de Sant Jordi amb tota la ciutadania. Enguany, la proposta escollida du per nom 'Intentareu refer l'espill romput' i se centra en la figura del poeta Vicent Andrés Estellés, del qual aquest 2024 se'n celebra el centenari del seu naixement, amb la qual cosa ha estat declarat Any Estellés.

Muntatge a l'IEI amb motiu de la Diada de Sant Jordi - Foto: IEI
La inauguració del muntatge 'Intentareu refer l'espill romput' va estar presidida per Joan Talarn, president de la Diputació, acompanyat per altres autoritats - Foto: Institut d'Estudis Ilerdencs

Segons va explicar Estefania Rufach, la instal·lació "Intentareu refer l'espill romput' deu el seu nom a un vers del poeta valencià i juga amb la idea del reflex i del mirall. Així, prenent la rosa i el drac com a icones de la diada de Sant Jordi, el muntatge proposa un joc de mirades en el què el públic interactua i és, de fet, el protagonista, ja que es tracta d'un mirall suspès sobre la imatge en gran format d'una rosa, on el públic pot emmirallar-s'hi des d'una perspectiva sorprenent. Uns monitors amb imatges d'ulls de drac reforça aquesta idea del mirar i ser mirat.

En la instal·lació de Sant Jordi d'aquest any agafem la referència del poeta del poble per mostrar el compromís amb la tradició, amb allò que, com defineix Estellés, ens converteix en el que som: poble", va assenyalar Estefania Rufach

En aquesta mateixa línia, Joan Talarn va apuntar que "fem poble quan som capaços de mantenir més viva que mai una festa única, una tradició cívica tant com cultural, una diada que ens marca com a poble singular i que hem convertit en una data de reconeixement internacional del llibre i la literatura".

El president de la Diputació va remarcar que "la singularitat no significa exclusió", i que "la identitat no està renyida amb la diversitat, sinó que tal i com ens acaba proposant Vicent Andrés Estellés, la nostra imatge la conformem des de la suma d'identitats que abans formaven part d'un altre mirall diferent". Talarn va animar la ciutadania a gaudir durant aquests dies "dels llibres, de la literatura i del pati de l'IEI, la institució lleidatana que fa de la cultura i la llengua la nostra senya d'identitat".

Comentaris