16.01.2022 |
Territoris.cat

ARRIBEN LES NOVES JORNADES EUROPEES DEL PATRIMONI

Cap de setmana per descobrir les joies històriques i contemporànies de Lleida i l'Aran

Restes arqueològiques del Molí d'Espígol a Tornabous Les restes arqueològiques del Molí d'Espígol a Tornabous - Museu d'Arqueologia de Catalunya
Les restes arqueològiques del Molí d'Espígol a Tornabous - Museu d'Arqueologia de Catalunya
Cap de setmana per descobrir les joies històriques i contemporànies de Lleida i l'Aran

Des d'aquest divendres i fins diumenge, durant el dies 9, 10 i 11 d’octubre, se celebren arreu de Catalunya les Jornades Europees del Patrimoni, l’esdeveniment cultural participatiu més important d’Europa en el qual ajuntaments, entitats i agrupacions culturals locals d’arreu d’Europa organitzen diverses activitats amb un clar objectiu: descobrir i viure el patrimoni cultural, concebut com un bé comú tant en l’àmbit local com europeu.

A Lleida, les Jornades del Patrimoni s'estendran arreu del territori per (re)descobrir les nombroses joies històriques i contemporànies, tant conegudes com desconegudes, dels pobles i ciutats.

 

Què veure a...
 

El Segrià

A Lleida capital podrem assistir a la visita a les pintures murals contemporànies a la ciutat de Lleida i, si ens ve de gust una cita de caire més històric, podrem anar a la visita guiada de la Seu Vella amb codis QR. Una mica més enllà, a Albatàrrec, viatjarem al passat tot recorrent les Rutes de la Guerra 1936-1949.

rutarestesalbatarrecNiu de metralladores del Sol Blai, a Albatàrrec -  Patrimoni Cultural

La Noguera 
A la capital de la Noguera, a Balaguer, descobrirem la vida que s'amaga a la jueria amb una visita guiada al barri d'Astruga Deuslosalv, i també per tota la ciutat amb la visita guiada al Balaguer monumental.

Les Garrigues
Les Borges Blanques, per la seva banda, també s'afegeixen a les Jornades amb dos dels seus punts de gran valor històric: l'Espai Macià i l'antic Molí de Cal Gineret.

cal_gineretAudiovisual de l'antic Molí de Cal Gineret - Patrimoni Cultural

El Pla d'Urgell 
Al Pla d'Urgell, ens trobem amb una cita habitual i imperdible: les XI Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell, on divuit investigadors presentaran tretze comunicacions i una ponència sobre els últims estudis i descobertes de la comarca, des d'àmbits tan variats com la biologia fins als estudis literaris. Les jornades se celebraran al Palau d'Anglesola, on també s'organitzarà una visita guiada al patrimoni de la vila.

D'aquests resultats n'ha de sortir un nou número de la revista Mascançà, mentre que la que recull les comunicacions de les anteriors jornades es presentarà aquest dijous a la Biblioteca Comarcal Jaume Vila de Mollerussa

La Segarra

Lamentablement, un increment de contagis a la capital de Segarra ha fet que s'anulessin les activitats programades per les Jorandes Europees del Patrimoni. La comarca, però, ben coneguda per la seva antiga història, ofereix altres propostes que ens transportaran a la societat romana, a Guissona, amb la cita Música enmig del cardo de Iesso. La vila també ha preparat una visita a la carta, guiada i escollida pels seguidors i seguidores de les xarxes socials del Museu de Guissona. 

capella_claustre_ GuissonaVista d'un capell a la torre d'un edifici a Guissona - Patrimoni Cultural

L'Urgell
A l'Urgell, podrem assistir a una visita amb poesia al call de Tàrrega, i just al costat, a una visita guiada al nucli antic de Verdú.

L'Alt Urgell
Si anem una mica més amunt, a la Seu d'Urgell, no ens podem perdre la visita guiada sobre visió astronòmica i gnomònica de Santa Maria d'Urgell.

Les propostes més detacades d'arreu del territori

Més enllà de les capitals hi destaquen suculents propostes com la visita guiada a la Ciutat Ibèrica del Molí de l’Espígol, a Tornabous, on s'han fet noves i importantíssimes descobertes recentment; la visita i mural participatiu “Què et suggereixen les nostres pintures?” a la Roca dels Morus del Cogul; la visita al nucli antic de l'Albi i pintures rupestres; i la del Salí de Priva de Vilanova de la Sal a Les Avellanes i Santa Linya. 

La programació completa, amb els punts localitzats sobre el mapa, es pot consultar en aquest enllaç.

La Capitalitat de la Cultura Catalana, de Cervera al Vendrell

Un any més, les Jornades Europees de Patrimoni col·laboren amb l’Associació Capital de la Cultura Catalana amb l’objectiu de realitzar un projecte patrimonial a la ciutat que cada any sigui mereixedora d’aquesta capitalitat i així valoritzar el patrimoni d’arreu de Catalunya. Seguint la col·laboració iniciada l’any anterior amb Cervera, amb la producció de l’audioguia Cervera, a peu de museu, desenvolupada en col·laboració amb el Museu de Cervera, les JEP d’enguany tindran un especial protagonisme al Vendrell, Capital de la Cultura Catalana 2020, amb la posada en marxa del projecte Finestres al Vendrell, desenvolupat en col·laboració amb l’Ajuntament del Vendrell. Un itinerari audioguiat pels 10 elements patrimonials més singulars de la capital del Baix Penedès, que té com a objectiu introduir el visitant en la història i cultura del Vendrell, Sant Salvador, Coma-ruga i Sant Vicenç de Calders, i promocionar les diferents rutes guiades ja existents de Turisme del Vendrell i dels museus de la població.

La novetat de les JEP 2020 està vinculada al tema proposat pel Consell d’Europa per celebrar les Jornades: patrimoni i educació. Seguint aquest lema el Departament de Cultura ha posat a disposició de totes les entitats participants en les Jornades que en vulguin fer ús (ajuntaments, associacions, museus, monuments i altres equipaments patrimonials) una nova activitat didàctica i participativa de creació de models 3D a partir de la fotogrametria i l’ús de telèfons mòbils: “Desperta el patrimoni”. L’activitat es materialitza en una guia didàctica de l’activitat i en unes sessions formatives en línia que s’han ofert a totes les entitats participants. En total, s’han programat arreu del territori 26 activitats de “Desperta el Patrimoni” (es poden consultar al dossier adjunt o al web de les JEP).

Visita guiada a la jueria: el barri d'Astruga Deuslosalv

Museu de la Noguera, Pl. Comtes d'Urgell, núm. 5

Visita guiada al Balaguer monumental

Casa de la Paeria de Balaguer, Plaça del Mercadal, 1

borges

Visites a l'Espai Macià i l'antic Molí de Cal Gineret

Cal Gineret: Carrer de Sant Pere,1 / Espai Macià: Plaça Ramon Arqués, 5.

tarrega

Visita amb poesia el call de Tàrrega

Call de Tàrrega. Inici al Museu, carrer Major, 11 de Tàrrega. Aforament de 15 persones

Visita guiada al nucli antic de Verdú

Oficina de Turisme de Verdú, Plaça Bisbe Comelles, 13

pla urgell

Visita guiada al patrimoni del Palau d'Anglesola

Per prevenir la Covid, hi haurà tres punts de trobada: Cooperativa del Camp, església parroquial, antiga estació del ca

Visita guiada a la Ciutat Ibèrica del Molí de l’Espígol

Camí de Santa Maria, km. 1 tornabous

çç

Cap de setmana per descobrir les joies històriques i contemporànies de Lleida i l'Aran
comentaris