Fins l'11 de setembre

El Museu de Lleida incorpora una pintura sobre taula atribuïda a Francesc Solives

'Mare de Déu, el Nen i santa Anna', propietat de Joan-Artur Roura i Comas, es podrà veure a l’Espai 0
Dipòsit d’una taula gòtica al Museu de Lleida, per part del seu propietari, el Joan-Artur Roura i Comas.
photo_camera Dipòsit d’una taula gòtica al Museu de Lleida, per part del seu propietari, el Joan-Artur Roura i Comas.

L’obra que el Museu de Lleida va rebre ahir en dipòsit 'Santa Anna, la Verge i el Nen', una taula gòtica datada a la segona meitat del segle XV.

La peça representa la Verge aguantant el Nen amb el braç esquerre i amb la mà dreta sosté un fil, que subjecta l’ocell

La taula, de 167 x 88 cm, presenta un bon estat de conservació i presenta els pinacles i el marc de la part inferior. Això permetria deduir que al damunt hi hauria una altra taula, que no s’ha conservat, i que probablement faria referència a una escena de la vida de la Verge, o un Calvari, si es tractés de la taula principal del carrer central d’un retaule.

L’especialista en pintura tardogòtica catalana, Alberto Velasco, creu que el seu autor seria Francesc Solives, actiu a Banyoles durant l’últim terç del segle XV i amb només un retaule conegut a l’església de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès) i un retaule procedent de Santa Maria de la Bovera (Guimerà), conservat al Museu d’Art Medieval de Vic. Solives era seguidor de l’estil del pintor barceloní Jaume Huguet.

L’ingrés d’aquesta obra al Museu de Lleida complementa les col·leccions d’interès nacional del museu, i incideix en la idea de ser un museu de territori, que vol explicar les relacions artístiques, socials i econòmiques de Lleida amb el seu territori d’influència al llarg de la història.

El col·leccionista, empresari i promotor cultural Joan-Artur Roura i Comas és el propietari de la taula, qui està decidit a recuperar obres de la història de l’art català, i ja n’ha dipositat algunes al Museu de l’Empordà i al MEV, Museu d’Art Medieval de Vic

Comentaris