Jorge Riechmann, 'No podem actuar contra el canvi climàtic si no ho fem contra el sistema'

Els darrers càlculs del Centre de supercomputació de Barcelona situen l'augment de temperatura a finals de segle fins a 5 graus, enlloc dels 3,4 que es pensava fins ara, amb 4 graus més pràcticament tot el planeta serà inhabitable, inclosa la península ibèrica 
Jorge Riechmann en la xerrada a la Universitat de Lleida
photo_camera Jorge Riechmann en la xerrada a la Universitat de Lleida

El poeta, filòsof i activista, Jorge Riechmann, inaugurava aquest dilluns la Jornada de compromís amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS): Agenda 2030 una dècada per actuar, al campus 1 d'octubre de la Universitat de Lleida (UdL).

Jorge Riechmann, etzibava amb contundència que no podem actuar contra l'esclafament global sinó ho fem contra el nostre sistema de producció, ja que totes les nostres activitats bàsiques emeten carboni o metà.

Les emissions de gasos d'efecte hivernacle i el creixement del producte nacional brut estan fortament acoblades.

Gasos efecte hivernacleCal una contracció econòmica d'emergència per intentar aturar aquest genocidi preprogramat, ha alertat Riechman. Negar la gravetat de la situació i confiar arreglar-ho sense qüestionar el capitalisme no funciona, el capitalisme verd i el green new deal són un oxímoron, ha afirmat.

Professor a la Universitat Autònoma de Madrid, Riechmann també ha qüestionat els ODS de Nacions Unides, dels quals ha dit, arriben amb decennis de retard i són insuficients.

Haguessin estat útils fa trenta anys, però ara els canvis incrementals i les trajectòries graduals no ens serveixen. Hem deixat passar decennis de negacionisme i inacció per la qual cosa les perspectives són difícils i ombrívoles

Tot i que ha celebrat que les universitats s'impliquin amb els ODS, el també traductor i assagista ha criticat que a les facultats d'economia d'arreu s'estigui primant el model de les escoles de negocis i d'empresa i no models econòmics compromesos amb la supervivència de les espècies vives, inclosa la espècie humana.

Jorge RiechmannJorge Riechmann també s'ha referit a les classes dirigents que assumeixen l'extermini de part de la humanitat en pro del mercat i a tot l'espai polític actual que es basa en el negacionisme climàtic. Injustícia, desigualtat i extralimitació ecològica, van lligats.

L'autor de Otro fin del mundo es posible, decían los compañeros, ha fet un repàs a informes científics i treballs d'experts des dels anys 80 i que ja alertaven que si no s'hi posava remei ens extingirem.

Incendis a AustràliaEls darrers càlculs del Centre de supercomputació de Barcelona que situen l'augment de temperatura a finals de segle fins a 5 graus, enlloc dels 3,4 que es pensava fins ara.

Amb 4 graus més pràcticament tot el planeta serà inhabitable, inclosa la península ibèrica, ha conclòs

La jornada ha continuat amb una lectura de poemes a càrrec del propi Riechmann, i les autores lleidatanes, Rosa Fabregat i Carles Maria Sanuy. També s'han programat dos taules redones sobre els ODS així com el passi de diferents vídeos al voltant d'aquesta temàtica i una actuació dels castellers de la UdL Los marracos.

comentaris