4 de juny

La Porta dels Apòstols, nova protagonista de les visites de Catalonia Sacra

Una de les activitats especials que programades aquest 2022 amb motiu del seu 10è aniversari del projecte

Porta dels apòstols
photo_camera Porta dels apòstols

Catalonia Sacra programa el dissabte 4 de juny, a les 11.00 hores, una visita guiada al voltant de la Seu Vella de Lleida.

Anirà de la mà de la historiadora Montserrat Macià, activitat centrada a conèixer el Portal dels Apòstols, un dels elements més espectaculars del conjunt arquitectònic

La visita és una de les 10 visites especials que Catalonia Sacra ha programat aquest 2022 amb motiu del seu 10è aniversari, centrades a conèixer portalades i portals de diferents esglésies, per a significar que Catalonia Sacra és la porta a conèixer el patrimoni d'arrel religiosa.

Des de finals del segle XIV i fins a la conversió de la catedral en caserna militar (1707), el Portal dels Apòstols ha estat la principal via d'accés a la Seu i és, malgrat les destrosses que la història li ha provocat, una de les millors produccions gòtiques de Catalunya. 

En el disseny i construcció del Portal dels Apòstols hi va participar activament, i des de mitjans del segle XIV, el mestre Jaume Cascalls i Bartomeu de Rubió i, en l'execució del seu embelliment, hi va deixar empremta la millor nòmina de mestres d'obra i d'escultors fins a mitjans segle XV. El Capítol Catedral no hi va estalviar cap esforç econòmic, i va aconseguir un portal monumental que seguia la morfologia dels grans portals gòtics francesos, amb magnífiques figures dels dotze apòstols i una bellíssima imatge de la Mare de Déu, la Mare de Déu del Blau, que des del trencallum de la Porta, rebia i acollia el feligrès que ascendia per les "Grades Majors" des de la ciutat i accedia al claustre i a les naus del temple.

La conversió de la catedral en caserna militar i la militarització del turó arran la Guerra de Successió va comportar la pèrdua d'un patrimoni exquisit i singular del qual avui sols en queda estructures mutilades que ens permeten guardar memòria i, alhora, reimaginar l'esplèndida façana gòtica de què s'havia dotat la Catedral de Lleida.

Catalonia Sacra ofereix entre març i novembre una quarantena d'activitats (visites guiades, conferències, actes de patrimoni immaterial...) per a donar a conèixer el patrimoni cultural d'arrel religiosa en tota la seva diversitat

Comentaris