Lletraferits per... 'Arauco', el thriller amb què debuta el xilè Juan Manuel Zurita

«El meu viatge no va ser alegre, encara que tampoc trist. Era una sensació estranya, com de suspensió. Sentia el fracàs en mi i, clar, l'extrapolava a tot en la meva vida.» 

José Manuel Zurita Soto, escriptor xilè afincat a Barcelona
photo_camera Juan Manuel Zurita Soto, autor d''Arauco'

Aquest dissabte 17 de desembre, Juan Manuel Zurita, periodista, escriptor i professor universitari xilè radicat a Barcelona, va presentar Arauco, la seva primera novel·la, a la llibreria Documenta de Barcelona.

Arauco, portada
La portada d'Arauco, la novel·la debut de Juan Manuel Zurita Soto, publicada per Editorial Comba

Publicada per Comba, editorial que té en el seu catàleg escriptors llatinoamericans i europeus, l'autor va ser acompanyat per Lilian Neuman, escriptora i periodista del diari La Vanguardia, i el també l'escriptor i editor Juan Bautista Durán.

La novel·la és una ficció que gira sobre un crim esdevingut fa gairebé trenta anys a la ciutat d'Arauco, Xile, i que desperta l'interès del protagonista, un periodista desocupat que ha de tornar a la llar de la seva infància.

Els personatges del poble, les relacions familiars i els seus propis prejudicis l'encaminaran a anar descobrint les entreteles d'aquell oblidat crim

«El meu viatge no va ser alegre, encara que tampoc trist. Era una sensació estranya, com de suspensió. Sentia el fracàs en mi i, clar, l'extrapolava a tot en la meva vida.» Quant va pensar o podia haver dit, adquireix ara un nou sentit davant aquestes dues crisis a les quals ha de fer front: la de la mitjana edat i la de la seva professió. Ambdues donen peu i entreteixeixen la recerca de l'únic succés que va tenir lloc en dècades a Arauco, dotant la novel·la del misteri i la tensió propis del relat policial.

Juan Manuel Zurita mostra també la vida postergada de províncies, on el classisme i els rumors són el suport sobre el qual el poble crea el seu propi mite.

Sobre Juan Manuel Zurita Soto

Juan Manuel Zurita Soto, nascut el 1978 a la ciutat de Chillán, Xile, és periodista diplomat de la Universitat de Concepción, màster en Estudis Llatinoamericans per la Universitat de Barcelona i doctor en Filologia Hispànica per la Universitat Autònoma de Barcelona. Des del 2022 exerceix com a professor en aquesta última universitat, labor que combina amb l'escriptura i algunes col·laboracions per a programes radiofònics i revistes xilenes. 'Arauco' és la seva primera novel·la.

Comentaris