Sant Miquel de les Lletres, una setmana de literatura en català a Lleida

Del 18 al 24 de setembre hi haurà debats a les llibreries i parades de llibres a la plaça de la Catedral i a l'IEI

Presentació de la nova iniciativa literària Sant Miquel de les Lletres a l'IEI de Lleida - Foto: Cedida per Fundació Privada Horitzons 2050
photo_camera Presentació de la nova iniciativa literària Sant Miquel de les Lletres a l'IEI de Lleida - Foto: Cedida per Fundació Privada Horitzons 2050

La Fundació Privada Horitzons 2050 ha presentat el Sant Miquel de les Lletres, una nova activitat literària que tindrà lloc a la ciutat de Lleida del 18 al 24 de setembre. La iniciativa, batejada amb el nom del segon patró de la ciutat, programarà de dilluns a divendres debats i tallers a les llibreries lleidatanes, mentre que el cap de setmana aquests mateixos establiments sortiran al carrer amb parades de llibres en català. S'ubicaran a la plaça de la Catedral i al pati de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), espais que també acolliran sessions de contacontes per als infants i vermuts literaris. Amb aquesta iniciativa, la fundació vol contribuir a la difusió i estima del català.

El president de la Fundació, Antoni Gelonch, juntament amb la vicepresidenta segona del Gremi de Llibreters de Catalunya, Mertxe París, la regidora de Cultura i Promoció Econòmica de la Paeria de Lleida, Pilar Bosch, i la vicepresidenta de l'IEI, Estefania Rufach, ha estat l'encarregat de donar a conèixer unes jornades que portaran el nom del segon patró de la ciutat amb l'objectiu de conferir a l'esdeveniment un caràcter festiu i de sentiment de pertinença.

Segons Gelonch, la iniciativa pretén que "editors, llibreters, autors i públic puguin intercanviar experiències i coneixements" al llarg de 7 dies de literatura en català, tal com resa el lema de la nova proposta de la fundació, que té com a objectiu contribuir a la difusió i estima del català entre els seus conciutadans. I és que "la situació de l'ús de la llengua català esdevé una qüestió complexa i objecte de debat públic", ha assenyalat el president de l'entitat.

La Fundació Privada Horitzons 2050 organitza la primera edició del Sant Miquel de les Lletres mitjançant un comitè creat per a l'ocasió que ha comptat amb la participació del president d'Òmnium Ponent-Lleida, Andreu Vàzquez; la vicepresidenta segona del Gremi de Llibreters de Catalunya, Mertxe París; el llibreter Jordi Caselles; la presidenta de l'Ateneu Popular de Ponent, Carmina Pardo; l'escriptora Marta Alòs; els editors de Fonoll i Pagès, Josep Gelonch i Joana Soto respectivament, i el mateix Antoni Gelonch, recentment guardonat amb la Creu de Sant Jordi 2023. També hi col·laboren el Ministeri de Cultura i Esports, el Departament de Cultura, la Diputació de Lleida, la Paeria, el Gremi de Llibreters de Catalunya, l'Institut d’Estudis Ilerdencs i l'Associació d’Editors en Llengua Catalana (EDITORS.CAT).

Comentaris