Saps com llegir les etiquetes dels cosmètics? T'ajudem a desxifrar-les

Has de saber que els cosmètics estan subjectes a una normativa europea que obliga a indicar clarament una certa informació, tant en l'estoig com en els flascons o tubs
photo_camera Foto: Cedida

Moltes vegades ens deixem portar per la indicació d'una amiga o pel que llegim en els mitjans de comunicació, però abans d'usar un producte cosmètic hauríem de saber el que guarda en la seva formulació. Tot el que hauries de saber sobre un producte està explicat en les etiquetes dels cosmètics o en les seves caixes, però saps què és el que diuen? Per a descobrir el que amaguen tots els seus pictogrames, et convidem a continuar llegint...

Al marge del nom del producte, la gamma i de la marca, on els responsables en màrqueting de les marques demostren el poder de la seva imaginació, existeix una certa informació que ha de ser clara i comprensible per a qualsevol consumidor.

Has de saber que els cosmètics estan subjectes a una normativa europea que obliga a indicar clarament una certa informació, tant en l'estoig com en els flascons o tubs. Una de les obligacions és explicar, quins ingredients està utilitzant en la seva formulació, i l'ordre de major a menor concentració. En això és idèntic als aliments. Tots ells són segurs i han d'estar coberts per la legislació europea.


Informació obligatòria en les etiquetes dels cosmètics

Tots els productes cosmètics han d'incloure, en algun lloc del producte i el cartonatge, el nom i la direcció de la marca, perquè el consumidor sàpiga qui és el responsable de posar aquest producte en el mercat.

A més, ha de constar la funció, per exemple, 'crema de mans' i les precaucions d'ocupació, que és qualsevol avís sobre com usar-ho de manera segura.

La Nomenclatura Internacional per a Ingredients Cosmètics (INCI, per la seva sigla en anglès), és la llista d'ingredients regulats que componen cada producte i que es mostra en l'etiqueta de cadascun d'ells. En aquesta llista, els ingredients s'enumeren en ordre descendent. En primer lloc, apareixen els que es presenten en major concentració, fins a arribar a les concentracions de l'1%. Les inferiors s'esmenten al final i no tenen per què estar en ordre.

Un altre de les dades que ha de figurar sempre és la data de caducitat o la durada després de l'obertura és una dada al qual cal parar esment. El número de lot permet la traçabilitat del producte garantint la seva retirada en el cas hipotètic d'incidència


Símbols i significat

Aquests són els símbols que trobaràs en els teus cosmètics:

Contingut net

Contingut net

Aquest no és un símbol específic per a la cosmètica, encara que la majoria dels productes l'inclouen, no és obligatori. Apareix si el producte es va envasar seguint un dels sistemes de control estadístic existents, el "sistema d'emplenat mitjà", que està definit en la legislació.

El contingut net correspon a la quantitat de producte existent en el moment de la seva fabricació i s'indica en número en grams si és sòlid (g) o mil·lilitres si és líquid (ml). Encara que en un principi és obligatori, es pot prescindir d'ell quan el contingut no aconsegueix els 5 g o 5 ml; en envasos d'un sol ús, o en mostres gratuïtes.

Si els productes es venen com a part d'una col·lecció, també ha d'aparèixer en l'envàs el nombre d'elements. Per exemple, 10 butllofes.

Ingredients

Ingredients

Han de constar tots els ingredients utilitzats. La cosmètica compta amb un sistema de nomenclatura científica denominat Nomenclatura Internacional per a Ingredients Cosmètics o INCI, segons el qual s'usen els mateixos noms en tots els països europeus i en la majoria dels del món.

Els requisits de la llista d'ingredients són:
- Portar el títol 'ingredients'
- Estar ordenats pel pes de cadascun en el producte en ordre de major a menor concentració.
- Seguir el sistema INCI per a nomenar els ingredients.
- Etiquetar com 'parfum' les mescles de perfums, exceptuant uns certs ingredients aromàtics que també es denominen pel seu nom INCI.
- Denominar 'aroma' als 'sabors', com, per exemple, els presents en la pasta de dents.
- Utilitzar per als colorants l'Índex de Colors o Número CI, un sistema de numeració internacional.
-A les barres de llavis, ombres i el maquillatge es mostren junts i al final de la llista els colorants cosmètics, precedits pel símbol '+/-', que significa 'pot contenir'.

Consum preferent

Consum preferent

Qualsevol producte cosmètic amb una vida útil inferior als trenta mesos ha d'indicar en el seu envàs una 'data de consum preferent'. Pot aparèixer al costat d'un rellotge de sorra seguit de la data concreta o per la frase «utilitzar preferentment abans de» seguit de la data.

Per a productes amb una vida útil superior als trenta mesos s'indica una 'data de consum una vegada obert', que equival al nombre de mesos durant els quals el producte roman en bones condicions després de la seva obertura inicial.

Consum preferent 2

Un pot obert amb el nombre de mesos dins o a prop és el símbol emprat per a representar aquesta data. Per exemple, vint-i-quatre mesos.
Alguns productes no estan obligats a portar aquestes dates perquè no es deterioren. Els aerosols, que estan segellats de manera molt efectiva, productes sense risc de contaminació o els paquets o envasos d'un sol ús, per exemple.

Reciclatge

Reciclatge
Reciclatge

A Europa, totes les empreses estan obligades legalment a reciclar i recuperar els embalatges dels seus productes. A Espanya, Ecoembes i Ecovidrio són les entitats sense ànim de lucre constituïdes per a fer possible que els envasos tinguin una segona vida. El símbol del 'punt verd' és el que s'utilitza normalment i indica que el fabricant està complint amb la llei d'envasos.


Informació addicional

Informació Addicional

Trobarem el símbol de la "mà sobre el llibre" quan no hi ha suficient espai en l'envàs per a incloure els advertiments, la llista d'ingredients o les instruccions per a l'ús adequat del producte. Aquest símbol t'indica que el fabricant ha inclòs aquesta informació dins de l'envàs o en el punt de venda on estigui disponible per al consumidor. Per exemple, en un fullet a part.

Comentaris