27.06.2022 |
Territoris.cat

Sónar presenta 'Pools' l'eina que relaciona gèneres i artistes per facilitar la narrativa del festival

L'espai SonarComplex es converteix enguany en l'espai musical de Sónar+D a Sónar de Dia, presenta els concerts i performances amb els sons, idees i processos creatius més experimentals
Presentació Sónar 2022 ©JosepAPérez
Presentació Sónar 2022 ©JosepAPérez
Sónar presenta 'Pools' l'eina que relaciona gèneres i artistes per facilitar la narrativa del festival

Des de tots els àmbits, Sónar 2022 està demostrant que vol aportar a l'espectador tota la funcionalitat per gaudir del programa del festival, eines que permeten navegar entre la diversitat de gèneres i artistes tot interrelacionant els possibles vincles. Parlem de Pools l'eina amb la qual es pot gestionar el programa previst a Sónar de més d'un centenar d'actuacions i cent cinquanta artistes.

Cada Pool correspon a un determinat estil, que es relaciona amb uns altres mitjançant aquells artistes que tenen en comú. D’aquesta manera, es mostra com els vincles, temes i narratives ocultes s'interrelacionen i fins i tot apunten a la traçabilitat artística de Sónar.

Sónar Pools
Sónar Pools

Com es materialitza aquesta fluïdesa tecnològica? dons mirant en la direcció de l'Unmissable Electronic Music - la música electrónica que no et pots perdre-, amb alguns dels noms més grans del lineup -de The Chemical Brothers a Moderat o The Blessed Madonna-, flueix cap a Underground Superstars, que compta amb Helena Hauff Overmono. Tots dos estan també al costat dels seus compatriotes a Let them hear techno (amb Anfisa Letyago i grans del gènere com Richie Hawtin Charlotte de Witte) i It’s a UK ting (que compta amb el showcase de drum ‘n bass de Critical Soundsystem, la superestrella rap AJ Tracey i la DJ emergent Jyoty). 

Si el que prefereixes és l'experiència Slow and low - espais més tranquils i sensitius- haguérem de seguir els artistes més Down-tempo -encara que sempre ballables- del lineup, amb els reis de l’amapiano Kabza De Small x DJ Maphorisa (Scorpion Kings) i Kamo Mphela al costat dels ritmes llatins reposats de DJ Python i ETM. Aquest últim es troba també a Rhythm is a dancer, que se centra en els performers més percussius del festival, anant de Batu a Venus X, passant pel projecte rap col·laboratiu i corrosiu de DJ Scotch Egg, Scotch Rolex ft MC Yallah & Lord Spikeheart. L’esperit punk està més viu que mai en aquest trio, com ho està en altres shows inclosos a Punks with synthesisers: de les live bands de LSDXOXO i Louisahhh a l’AV show apocalíptic d’Amnesia Scanner.

Pels buscadors de noves experiències, d'arribar a l'essència de Sónar hauran de dirigir la cerca en la línia de personatges com Martin MessierEli KeszlerHamill Industries & Kiani Del Valle… Encara que els shows espectaculars no falten a Sónar, hi ha alguns que suposaran autèntiques Performances without parallel: ja sigui el ‘Liquidación Total Por Cierre’ de la icona queer Samantha Hudson, la festa Non-stop de Lady Shaka o el debut d’Arca a Sónar de Nit. La figura veneçolana és també una de les Charismatic voices, juntament amb serpentwithfeetEartheaterLyra Pramuk o les ídols locals Tarta Relena.

SonarComplex els espais multifuncionals 2022
SonarComplex els espais multifuncionals 2022

SonarComplex

SonarComplex és l’escenari situat a l’Auditori del Palau de Congressos de Barcelona. Com a espai musical de Sónar+D a Sónar de Dia, presenta els concerts i performances amb els sons, idees i processos creatius més experimentals. La programació està encarada a l’escolta atenta i reposada, la qual cosa fa de SonarComplex l’escenari ideal per a baixar pulsacions durant el festival.

En aquest espai és presentaran les experiències de Craig Leon, Eartheater, Eli Keszler, Hamill Industries & Kiani del Valle - ‘AI TRANSMUTATIONS’, IHHH & Desilence Live A/V Lafawndah, Lyra Pramuk - Echoluminescence, Martin Messier, ‘Echo Chamber’, Quayola/Seta - ‘Transient’ Performance, presented by ME by Meliá, Tarta Relena, ‘Uncompressed’ (Hainbach, Look Mum No Computer, Cuckoo), presented by Patreon· veeeky presented by Ministry of Culture of Taiwan.

Martin Messier
Martin Messier

‘Echo Chamber’ la darrera obra de Martin Messier

Martin Messier és artista audiovisual en el sentit més estricte de la paraula. Des de fa més de 15 anys, el canadenc crea obres que integren a la perfecció el so amb elements visuals i objectes físics. Ja sigui en forma d’espectacle o d’instal·lació, les seves obres tenen un caràcter físic, teatral o fins i tot coreogràfic; no és casualitat que la companyia que va fundar el 2010, 14 lieux, estigui especialitzada en la producció de so per a l’escenari.

‘Echo Chamber’ és la seva última obra, inspirada en dues pràctiques mèdiques diferents: els ultrasons i l’acupuntura. Utilitzant aparells performatius de creació pròpia -tres panells equipats amb plaques auto-reactives que generen so i llargues agulles que es manegen com a instruments- Messier escenifica un espectacle que explora la ressonància, la llum i l’ombra i el propi cos. 

Sónar presenta 'Pools' l'eina que relaciona gèneres i artistes per facilitar la narrativa del festival
comentaris