Plans per gaudir de la cultura sense sortir de casa

Creus que quedar-te a casa tants dies serà un pal? Què et cauran a sobre les quatre parets?

La música, el cinema, el teatre, la dansa i la literatura són arts que es poden viure al carrer, però també estant a casa nostra. I un seguit d’iniciatives i projectes fan possible que les puguem gaudir durant aquests dies de confinament.

plans ok
photo_camera Algunes idees per gaudir de la cultura durant el confinament

La solidaritat, i la seguretat vers la propagació del coronavirus a l’Estat espanyol, han engegat des del passat divendres molts projectes alternatius culturals, d’oci, educatius i esportius.

Aquests es sumen a la proposta de continguts digitals ja existent i actualitzada de les institucions i dels agents privats.

El seu mitjà principal són els portals digitals, les xarxes socials i les aplicacions en streaming. T’expliquem alguns dels més interessants!


MÚSICA

Reportatge 2

Palau digital
Palau Digital és l'extensió virtual de l’oferta del Palau de la Música Catalana i l’Orfeó Català. Un espai amb enregistraments, conferències, masterclasses, trobades amb artistes i continguts de divulgació musical i del nostre patrimoni.
Palau


Lauzeta Folk
El duo folk lleidatà, format per Joan Baró i Núria García, ofereix -des del dissabte 14 de març- un concert en streaming a les 18.00 hores. Per gaudir-lo, només cal descarregar-se l’app Twitch o visualitzar el seu canal. Podeu demanar-los temes, cantar amb ells i gaudir dels clàssics del folk i de les seves composicions pròpies. Es tracta d’una proposta gratuïta, però s’accepten els donatius als músics!


Cuarentena fest
De 19.00 a 22.00 hores, des del 16 de març i fins al dia 27, un conjunt de músics d’arreu de l’Estat espanyol participarà en aquesta iniciativa. Hi haurà entre 4 i 5 concerts al dia, reunint un total de 51 artistes. Entre ells, el Petit de Cal Eril, Marcelo Criminal, Malamute, Cuchillas, Estrella Fugaz o Pixel de Stael.

 


#yomequedoencasafestival
Aquesta proposta musical tingué una primera edició els dies 13, 14 i 15 de març, i repeteix els 20-22, i 27-29 de març. Entre les primeres confirmacions hi ha músics com Ariel Rot, Efecto Pasillo, Ramon Mirabet i Vanesa Martín. En aquest cas, per gaudir-lo cal disposar d’Instagram, ja que cadascun dels participants emetrà des del seu perfil un vídeo en directe, des de casa seva.



Mantita Fest
Festival digital de cantautor que començarà avui dimarts 17 de març a les 20:05. D’entrada la proposta s’estendrà al llarg de la setmana, i es retransmetrà a través d'Instagram i Facebook. Els concerts tindran una durada de 20 minuts per músic, i podrem trobar músics com Suu, Oliver Rosado, La Otra, Técanela, Jamones con Tacones i Fran Mariscal.

 

LECTURA
Reportatge 1

Territoris magazine
Descobreix els vint-i-quatre números de la revista de Territoris.cat, una manera de reconnectar i veure amb uns altres ulls el nostre territori i els seus emprenedors.

eBiblio
És un projecte de les Biblioteques de la Generalitat de préstec de llibre electrònic i altres continguts digitals.

La Biblioteca Virtual
Es tracta d’un projecte de la Diputació de Barcelona permet l’accés a audiollibres amb el carnet de biblioteques.

Storytel
A l’espai Gravat en català d’Storytel hi ha audiollibres en català. Podeu escoltar, a cau d'orella, des d''Aloma 'de Rodoreda; 'Sempre han parlat per nosaltres', de Najat el Hachmi; 'Bon dia, són les vuit!', d'Antoni Bassas, o 'El violí d'Auschwitz', Maria Àngels Anglada.


CINEMA
Sin título-1

Filmoteca de Catalunya
El repositori digital de la Filmoteca de Catalunya permet consultar online l’arxiu de premsa, l’arxiu gràfic, revistes especialitzades (1910-1937), novel·les cinematogràfiques, partitures musicals i una selecció dels llegats personals que conserva la institució.

Canal ‘Cuarentena’
Canal especial del servei de streaming català Filmin i Filmincat. En aquest hi trobareu des de propostes clàssiques a noves, que s’engloven per temàtiques (‘Atrapats’, ‘A l’aire fresc’, ‘Virals’, ‘El riure mai falla’, ‘Marató de sèries’, etc.)

Kilian Jornet
L’esportista Kilian Jornet va publicar fa uns dies a Twitter que, solidaritzant-se amb el confinament del país, posava a disposició de tothom la visualització de la seva pel·lícula ‘Déjame vivir’. Aquesta està penjada al seu lloc web en diversos idiomes.

José Mellinas
El director lleidatà José Mellinas aquests dies també ha compartit tots els seus treballs per tal de passat una millor estona. Pots trobar-los al seu canal de Youtube.




TEATRE I DANSA
Sin título-2

Playtheatres
A la plataforma cultural catalana de vídeo sota demanda podeu trobar obres de teatre, dansa i òpera de companyies com Tricicle, La Perla 29, T de Teatre, Dagoll Dagom o  Minoria Absoluta.

Teatroteca
Si t’agraden les arts escèniques, et recomanem gaudir de la Teatroteca, un recull de 1.500 obres teatrals i de dansa gravades d’espectacles de primer ordre. També es poden veure molts espectacles infantils. Es tracta d’una plataforma de préstec de vídeos del Centro de Documentación Teatral (CDT) de l'INAEM. Només cal treure’s un carnet virtual –com si fos d’una biblioteca–.

Òpera online
El MET Opera oferirà aquesta setmana en streaming ‘Òpera online’, una proposta que atansa el món màgic de l’òpera al públic, de manera gratuïta. ‘Carmen’, de Bizet; ‘La Boheme’, de Puccini; o la ‘Traviata’, de Verdi són algunes de les obres escollides.


ACTIVITATS EN FAMÍLIA
Reportatge
Famílies en acció a casa
Laura Dejuan, l’ànima del blog Roc en acció, proposa del 15 al 22 de març un seguit d’activitats per compartir amb els petits de casa. Cada dia, a les 12.00 hores, convidarà als seguidors de les seves xarxes consells i recursos lúdics per la canalla, tallers d’invensió de contes, tallers d’escriptura, experiments sensorials i meditació en família, entre altres. Hi col·laboren el centre de suport a famílies Agipa Giramon, la Llibreria Genet Blau, la periodista Lorena Metaute, VuitOnze fisioteràpia, la llar Blancaneus, la Biblioteca Menuda, Oils Sisters i Solà centre d’art.
Reportatge 4

Videojocs catalans
Aquí trobareu els videojocs catalans que s’han publicat el 2019. També podeu veure els de 2018, anys anteriors, i els que hem recollit d’aquest any! Per altra banda, els videojocs fets a casa nostra als quals podeu jugar en català.

Comentaris