Arriba a Tàrrega la tragicomèdia ‘Els gossos’, protagonitzada per Mercè Arànega

És el primer muntatge teatral en català del dramaturg i director argentí Nelson Valente, que retrata aquí les relacions familiars

IMATGE PROMOCIONAL · Mercè Arànega a 'Els gossos' (1) - Foto: cedida per l'Ajuntament de Tàrrega
photo_camera Mercè Arànega a 'Els gossos' - Foto: cedida per l'Ajuntament de Tàrrega

Arriba a Tàrrega la tragicomèdia Els gossos, una de les propostes estrella de la 27a Temporada d’Arts Escèniques que organitza la Regidoria de Cultura. Mercè Arànega, actriu catalana de celebrada trajectòria teatral i molt coneguda pel gran públic arran dels seus papers en sèries de televisió, encapçala un elenc que completen Joan Negrié, Pau Ferran i Albert Pérez. Es tracta del tercer muntatge escènic del director argentí Nelson Valente que arriba a la cartellera catalana i a la vegada el debut en llengua catalana per part d’aquest dramaturg i professor d’art dramàtic. La cita és aquest dissabte 20 de novembre, a dos quarts de nou del vespre, al Teatre Ateneu, i el preu és de 25 euros (de 5 euros pels menors de 18 anys).

Produïda per Sala TronoEls gossos esdevé una comèdia àcida que posa el focus sobre el fet que en moltes ocasions una trobada inesperada, un detall sense importància o un esdeveniment casual serveixen com a detonadors d’una crisi. Expert en disseccionar amb humor les contradiccions de l’ésser humà, Valente recorre aquest cop al món dels gossos per retratar “una família que tant aviat es parla com es lladra”, segons el propi autor. La identitat i la influència del nucli familiar centren l’argument d’aquesta peça. El dia del seu quarantè aniversari, la Laura té una experiència fugaç però demolidora: durant el seu trajecte habitual en metro, un desconegut li somriu i li diu alguna cosa a cau d’orella. Ja a casa, durant la festa, aquella llavor germinarà i acabarà bombardejant la “suposadament” assentada vida familiar i destapant un laberint de secrets enterrats en l’ànima fosca de la quotidianitat.

Més propostes fins al febrer

La 27a Temporada d’Arts Escèniques de Tàrrega oferirà unes altres quatre propostes fins al febrer. La propera cita serà el dissabte 11 de desembre el muntatge La sort, en què els actors Juli Disla i Jaume Pérez expliquen la seva pròpia experiència com a família homoparental i interracial en el llarg camí administratiu i judicial que té com a finalitat formar una família. A través de la seva experiència íntima, Pérez & Disla parlen de la diversitat, els models de famílies, de com vivim les qüestions racials o sobre quin és l’entorn en el qual es desenvolupen els menors, entre altres assumptes que giren al voltant del procés d’adopció.

Prendrà el relleu el dissabte 15 de gener arribarà a l’Ateneu una obra delirant que parla obertament del suïcidi. Es tracta de L’abraçada dels cucs, una comèdia de Cactus Teatre sobre la mort convertida en un cant a la vida. És el darrer treball de l’actriu i dramaturga Paula Llorens, que protagonitza l’obra al costat de Sergio Caballero, director de l’espectacle i un dels actors i directors més coneguts del País valencià.

El circ també té el seu espai a la temporada teatral targarina amb Creatura de Lapso ProduccionesEl dissabte 5 de febrer delectaran el públic amb aquest espectacle que empra de fil conductor el Bestiari del Circ escrit per Pepe Viyuela, un maridatge entre arts escèniques, musicals i literàries. L’acurada posada en escena compta amb alguns dels artistes del gènere més destacats del panorama internacional: l’aerealista Elena Vives, el malabarista Totó i el duo format per Marilén Ribot i Matías Marré d’Atempo Circo. Projecte Voltaire completen el cartell amb les seves evocadores creacions musicals.

Finalment, el divendres 18 de febrer es clourà la temporada amb Les irresponsables, espectacle produït per Bitó i La Villarroel que iniciarà la seva gira per Catalunya al Teatre Ateneu després de fer temporada a Barcelona. Nora Navas, Marta Marco i Cristina Genebat donen vida a les tres amigues que protagonitzen aquesta obra sobre l’amistat que dirigeix Sílvia Munt a partir d’un text de l’argentí Javier Daulte. Una comèdia d’embolics on la situació escala minut a minut esdevenint un corrent d’emocions.

comentaris