17.01.2022 |
Territoris.cat

El Turó de la Seu Vella escenari de les noces reials

Recreació noces reials de Ramon Berenguer IV, i Peronella d’Aragó
Recreació noces reials de Ramon Berenguer IV, i Peronella d’Aragó
El Turó de la Seu Vella escenari de les noces reials

El Turó de la Seu Vella acollirà el diumenge 22 de setembre la recreació històrica de les noces reials entre Ramon Berenguer IV, Comte de Barcelona, i Peronella d’Aragó, filla del rei Ramir El Monjo. L’enllaç va comportar la creació de la Corona d’Aragó. 

Cartell2019L’Associació de la Festa de Moros i Cristians organitza un any més aquesta recreació de les noces reials, un esdeveniment gratuït i que començarà a dos quarts de sis al recinte de la Seu Vella amb la representació de diverses escenes.  

La primera se situarà als accessos a l’esplanada de la Porta dels Apòstols i recrearà la vida quotidiana dels lleidatans d’aquella època. La segona escena, a l’esplanada de la Porta dels Apòstols, recordarà la Batalla de Fraga. La tercera escenificarà al claustre els capítols matrimonials, que donaran pas a la solemne cerimònia del casament reial a la nau central de la Seu Vella. Finalment, la darrera escena, rememorarà els Homenatges
Un centenar d’actors, tots ells membres de sis comparses festeres, donaran vida als personatges històrics que al 1150 van protagonitzar aquests mateixos fets al Turó de la Seu Vella de Lleida

Apunt històric 

L’agost de 1150 tingué lloc a Lleida un fet singular que va tenir una gran transcendència històrica: l’enllaç matrimonial entre el comte Ramon Berenguer IV i la princesa Peronella d’Aragó. Un enllaç que no només confirmava la voluntat política d’unió del Casal de Barcelona i el Regne d’Aragó, sinó que marcava un abans i un després en un temps molt convuls. Es tancava un període d’una gran inestabilitat política i d’enfrontaments entre els diversos poders feudals i musulmans que actuaven en aquest sector i s’endegava un nou projecte polític amb el naixement de la Corona d’Aragó. 
És precisament en aquest casament que la història situaria el naixement de la Festa de Moros i Cristians de Lleida o almenys algun tipus de celebració similar en la que es recreaven de manera festiva les batalles i justes entre ambdós bàndols.   

El Turó de la Seu Vella escenari de les noces reials
comentaris