Veu la llum l'edició de l'epistolari mantingut entre Guillem Viladot i Josep Vallverdú

El llibre, publicat entre la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida i Pagès Editors, presenta una setantena de cartes i més de 800 notes dels autors

Vallverdú, Viladot, Cristòfol, Sirera i Porta l'any 1967 al Pilar d'Almenara. Fotografia: Lo Pardal.
photo_camera Vallverdú, Viladot, Cristòfol, Sirera i Porta l'any 1967 al Pilar d'Almenara. Fotografia: Lo Pardal.

La Càtedra Màrius Torres ha recollit en un llibre 72 cartes que van escriure's entre els anys 1957 i 1991 Guillem Viladot i Josep Vallverdú.

'Epistolari V-?. Les cartes entre Josep Vallverdú i Guillem Viladot' es presentarà aquest dijous, 9 de juny

L'edició del volum ha anat a càrrec del professor de la Universitat de Lleida i director de la Càtedra, Joan Ramon Veny-Mesquida, que s'ha encarregat de l'estudi introductori, recerca i transcripció de les cartes que es conservaven, així com de les anotacions (més de 800) per explicar el context i el contingut de cada missiva.

El títol parteix d'un dels poemes del 'Poema de l'home' de 1963 de Viladot, 'Z llibertat Z', on hi apareix 'V camí Λ'.

Per a Vany-Mesquida, la coincidència de les dos V, inicials dels seus cognoms, i el camí que els uneix amb el carteig, "eren un bon títol per al llibre" i al mateix temps "esdevenen un símbol dels seus tarannàs".

"La V per Vallverdú, més mesurat, irònic i flegmàtic; i la Λ, per Viladot, més heterodox, mordaç i arrauxat", afegeix. 

A través de les cartes es poden resseguir els esforços dels dos amics pel progressiu restabliment de la cultura catalana a Ponent, però sobretot, per la recuperació de la consciència de catalanitat com a col·lectivitat, explica el curador de l'espistolari. 

Aquest llibre és una nova contribució de la Càtedra Màrius Torres a la commemoració enguany del centenari del naixement de Viladot, després de la digitalització del seu llegat (40.000 pàgines entre llibres, mecanoscrits i manuscrits); la traducció i publicació en anglès de la seva novel·la 'Ruth' a l'editorial britànica Fum d'Estampa; la pròxima publicació del 'Poema de l'home. I: Z-Z, II: MMITT; III: TOT', o el Simposi sobre l'escriptor que ha de celebrar-se l'octubre vinent a la UdL.

Comentaris