30.11.2021 |
Territoris.cat

El Visual Art consolida la proposta de festivals cinematogràfics de la ciutat de Lleida

Imatge promocional del Festival Visual Art 2020 - Paeria de Lleida
Imatge promocional del Festival Visual Art 2020 - Paeria de Lleida
El Visual Art consolida la proposta de festivals cinematogràfics de la ciutat de Lleida

El proper 29 d'octubre comença la primera edició de Visual Art - Festival Internacional de Cinema de Lleida. La programació està formada per 35 llargmetratges i 80 curtmetratges repartits en tres grans seccions oficials: Cinema del Món, Som Cinema i Cinefutur. 
Cadascuna d'aquestes seccions comptarà amb el seu propi jurat i la seva pròpia selecció competitiva amb el propòsit de fer arribar al públic el millor cinema recent i les propostes dels nous talents del panorama cinematogràfic mundial. 
Títols provinents del Regne Unit, Itàlia, Finlàndia, França, Eslovènia, el Marroc, Iran, Singapur, Japó, la Xina, Mèxic o Birmània, entre d'altres, es podran veure al festival abans de la seva estrena als circuits comercials.

 

Cinema del món

Aquesta secció presenta una acurada selecció de llargmetratges i curtmetratges internacionals, inèdits a Espanya majoritàriament, que competiran pels premis a la millor pel·lícula, millor direcció, millor interpretació i millor guió. 
El jurat d'aquesta secció està format per la directora de càsting, Luci Lenox, el cap de so directe Licio Marcos de Oliveira i la directora del Festival de cinema espanyol de Roma, Iris Martín Peralta.
The Father, de Kristina Grozeva, guanyadora del Premi del Públic al Festival de Sant Sebastià; Herself, de Phyllida Lloyd; Lúa Vermella, de Lois Patiño, Woman of the Photographs, de Takeshi Kushida, Cat in the Wall, de Vesela Kazakova i Mina Mileva, Mi, de Nay Gyi o La bonne épouse, de Martin Provost, seran alguns dels títols que es podran veure en aquesta secció.

Visual Art neix amb la voluntat de ser una porta d’entrada del cinema independent al mercat espanyol i una plataforma per difondre el cinema català a l’exterior, tot posant el focus principalment en els nous llenguatges, el cinema fet pel talent més jove i les produccions catalanes

 

Som Cinema

La secció oficial, en la qual es podran veure títols com La dona il·legal, de Ramon Térmens i A Stormy Night, de Guillem Moragues, és la dedicada al cinema de producció catalana i compta amb dues grans seccions competitives: els llargmetratges i curtmetratges de ficció, amb un jurat format per la productora Sandra Forn, el periodista Joan Ramon Armadàs i l'actriu Maria Molins; i els llargmetratges i curtmetratges documentals, amb un jurat format pel director, guionista i realitzador Antonio Boneu, la productora Laia Pulido i el director de cinema i teatre Òscar Sánchez H.
Dins de Som Cinema s'inclouen dues seccions més no professionals: Som Secundària, en la qual alumnat de secundària presentaran curtmetratges i Som Confinats, en la qual es podran veure títols realitzats durant el confinament. 

El festival compta també amb un compromís amb l’agenda 2020-2030 de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible, un pla d’acció per la lluita per la igualtat i l’eradicació de la pobresa.

En aquesta secció es lliuraran els següents premis: Millor llargmetratge de ficció, dotat amb 5.000 € i atorgat per la Diputació i l'Institut d'Estudis Ilerdencs; Millor curtmetratge de ficció, Millor llargmetratge documental, Millor curtmetratge documental , Premi de Jurat, Premi Som Secundària i Premi Som Confinats.

Cinefutur

La secció Cinefutur està dedicada al talent emergent internacional. Aquí es donaran cita les primeres obres de joves directores i directors de tot el món, com The Whistlers (Els xiuladors), de Corneliu Prrumboiu o I Am Free, d'Ilya Severov. 
En aquesta secció s'inclou una ampla programació que abasta una selecció de llargmetratges i curtmetratges de ficció i també una selecció de llargmetratges i curtmetratges documentals que s'emmarquen dins de l'Agenda 20/30 de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible i el pla d'acció per a la lluita per la igualtat i l'eradicació de la pobresa. Entre els títols que es podran veure destaquen Los Ojos de la Tierra, de Marcos Altuve, Navras, de Marcos Huertas, Artiko, de Josu Venero, i Jesús Mari Lazkano i Santuario, de Álvaro Longoria.

El festival compta també amb un compromís amb l’agenda 2020-2030 de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible, un pla d’acció per la lluita per la igualtat i l’eradicació de la pobresa


També hi ha espai en Cinefutur per al cinema experimental. A més d'una selecció de propostes internacionals, dins d'aquest apartat el festival dedicarà un espai propi a l'artista visual Albert Bayona titulat "Registres experimentals del Morera". 
A més es podrà veure una selecció de noves propostes de cinema fantàstic (Noves mirades del fantàstic) i també una selecció de títols emmarcada sota l'epígraf Futurs Cineastes. Aquí, estudiants de diferents escoles de cinema d'arreu del món rebran el Premi Futurs Cineastes. En total quatre projectes (dos de Mèxic, un de Bulgària i un altre d'Alemanya) rebran aquest guardó durant el festival. 
El jurat d'aquesta secció està format per Xavier Daniel, director i escriptor cinematogràfic; Victòria Moral, directora de màrqueting de cinema i televisió i Glòria Massana, escriptora cinematogràfica. 
En el palmarès de la secció Cinefutur, es lliuraran els premis a Millor llargmetratge Cinefutur, Millor curtmetratge Cinefutur i Premi Futurs Cineastes.

Festival en línia

En col·laboració amb els cinemes ScreenBox de Lleida, es podran veure online durant el festival 19 llargmetratges de les seccions oficials i 3 sessions de curtmetratges. La sala 11 de l’ScreenBox serà l’encarregada d’allotjar la plataforma del festival (Visual Art en línia), on també es podran veure diversos títols que no estaran presents a l'edició física

El festival s'uneix a la sòlida oferta audiovisual de la ciutat de Lleida per fomentar l’accés del públic al cinema com un art i un vehicle de comunicació i aspira a convertir-se en un referent del talent emergent dins l’àmbit audiovisual

Visual Art – Festival Internacional de Cinema de Lleida és organitzat per l’Ajuntament de Lleida organitza el amb el suport de la Diputació de Lleida i de l’Institut d’Estudis llerdencs, amb la col·laboració de Screenbox Lleida, CaixaForum, Universitat de Lleida i JCA Cinemes.

 

El Visual Art consolida la proposta de festivals cinematogràfics de la ciutat de Lleida
comentaris