Amadeu Ros afirma que existeix un compromís entre les administracions per concretar un pla d’aportacions a la modernització

El president de la CGRCU, Anadeu Ros va anunciar que hi ha un compromís que el govern espanyol avançarà 500 milions d'euros dels fons Next Generation per a la modernització dels Canals d'Urgell 
Pla pilot de modernització dels Canals d'Urgell a Penelles ©MartaArgilés
photo_camera Pla pilot de modernització dels Canals d'Urgell a Penelles ©MartaArgilés

Aquest dilluns es presentava a Penelles la prova pilot que s'ha desplegat en un tram de 2 quilòmetres en la primera Séquia Principal al seu pas pel municipi de la Noguera. Una obra que ha servit de model per dissenyar el model d’infraestructura verda que preveu el Projecte de Modernització dels Canals d’Urgell en la qual s'ha invertit més d'un milió d'euros provinents del Pla d’Especialització i Competitivitat Territorial PECT AgroBioFood b. Ponent coordinat per la Diputació de Lleida. 

Aquests treballs han permès avaluar els beneficis socials, ambientals i culturals que suposarà la creació d’aquest model d’infraestructura verda per terres lleidatanes

En aquest s’hi han contemplat sistemes de rutes verdes i saludables per afavorir la mobilitat de les persones; la potenciació del patrimoni (restauració de ponts, cartells informatius dels salts hidràulics i restauració de caselles); la connectivitat ecològica (que dona continuïtat als passos més usuals de fauna) o la plantació d’arbres seguint la banqueta per promoure les zones d’esbarjo.

Amadeu Ros, president de la Comunitat de Regants dels Canals d'Urgell ©MartaArgilés
Amadeu Ros, president de la Comunitat de Regants dels Canals d'Urgell ©MartaArgilés

En el marc d'aquest acte el president de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell (CGRCU), Amadeu Ros anunciava "l'existència d'un compromís del Govern de l’Estat d’avançar 500 milions d’euros dels fons Next Generation per a la modernització de la infraestructura lleidatana". Ros afegia que aquesta aportació se'ls va comunicar la setmana passada en reunions a la subdelegació del Govern a Lleida.

Territoris.cat va contrastar l'anunci de Ros amb la subdelegació del Govern, des d'on van manifestar que no en tenien constància a hores d'ara de cap nova aportació per la modernització de l'Urgell. Dies abans el subdelegat, José Crespín havia assegurat en una entrevista al digital lleidatà "que la modernització de l’Urgell necessita més de 1.300 milions per al seu desplegament, una xifra que precisa d’un gran compromís de país entre les administracions per concretar un pla d’aportacions i de calendari, tal com va demanar el ministre d’Agricultura, Luis Planas, en una visita a la seu dels Canals d’Urgell".

Cinema Kursaal de Penelles, presentació projecte pilot modernització ©MartaArgilés
Cinema Kursaal de Penelles, presentació projecte pilot modernització ©MartaArgilés

Amadeu Ros va afirmar que "en realitat aquest compromís de país entre les administracions per concretar un pla d’aportacions existeix i té constància que s'està portant a terme". En aquest sentit, però també va afegir que "possiblement va avançar esdeveniments, deixant-se portar per l'interès a veure avançar un projecte que va arrencar sota el seu mandat, i que comença a tenir forma".

Finançaments concretats

El Departament d'Acció Climàtica ha redactat els quatre projectes per a l'execució de l'obra en les 11.200 primeres hectàrees de la zona regable del Canal d'Urgell, per un import de 110 milions d'euros.   

Pla pilot de modernització dels Canals d'Urgell a Penelles ©MartaArgilés
Pla pilot de modernització dels Canals d'Urgell a Penelles ©MartaArgilés

El 30 d'octubre la Junta de Govern de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell (CGRCU) donava llum verda a una primera fase de modernització de la infraestructura hidràulica, que finançaria Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), amb un import de 35 milions d'euros. Una aportació econòmica procedent dels fons europeus del  ‘Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Economia Espanyola’, que permetria desplegar projecte de millora de l’eficiència hídrica i automatització de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell.

El 7 de desembre es feia públic que també sota la gestió de la Diputació de Lleida i amb el finançament dels fons FEDER i vuit Ajuntaments del Pla d'Urgell es disposa de 158.871 euros per plantar 1.376 arbres al llarg de 13,78 quilòmetres en els termes de Barbens, Linyola, Vilanova de Bellpuig, Golmés, Mollerussa, Palau d’Anglesola, Bellvís i Torregrossa.  

El ministeri de Transició Ecològica va aportar 3 milions d’euros per a diferents actuacions de rehabilitació i paisatgisme, entre elles la recuperació de les caselles dels guardes. Aquesta actuació es podria iniciar al Palau d'Anglesola, en el punt on es creuen el Canal Principal i l'Auxiliar on es troba una d'aquestes construccions, un espai que està previst que es pugui cedir a l'entitat Canal Viu per convertir-lo en seu i centre d'interpretació. 

Comentaris