A l'octubre estarà feta la memòria de l’Estatut dels municipis rurals que es tramitarà al Parlament a principis del 2023

És una qüestió de país que Catalunya tingui un món rural dinàmic, diversificat i poblat, i també ha reivindicat l'Agenda Rural, confeccionada a partir de la participació de més de 1.200 persones en els diversos tallers que s'han organitzat arreu del territori per donar resposta als nombrosos reptes als quals s'afronta el món rural
Laura Vilagrà, i Teresa Jordá amb el conductor de l'acte Quim Masferrer ©AccióClimàtica
photo_camera Laura Vilagrà, i Teresa Jordá amb el conductor de l'acte Quim Masferrer ©AccióClimàtica

En el marc de La Casa dels Àngels de Castellserà les conselleres de la Presidència, Laura Vilagrà, i d'Acció Climàtica, Teresa Jordá van anunciar aquest dijous que el Govern ha iniciat el procés d’elaboració de l’Estatut dels municipis rurals, un projecte en el qual participaran un grup de redacció amb juristes de diferent procedència coordinats per la UB (Fundació Bosch Gimpera) i el grup de treball per a l’Estatut amb les entitats municipalistes Micropobles, Associació Catalana de Municipis (ACM), Federació de Municipis de Catalunya (FCM), Eines de Repoblament i diversos departaments de la Generalitat. 

A l'acte també hi van participar diversos alcaldes de municipis rurals, entre altres, Mario Urrea, alcalde de Torrebesses i president de l'Associació de Micropobles de Catalunya, i Sònia Bruguera, alcaldessa de la Vall de Boí i membre d'Eines de Repoblament Rural

Laura Vilagrà, i Teresa Jordá amb el conductor de l'acte Quim Masferrer ©AccióClimàtica 1
Laura Vilagrà, i Teresa Jordá amb el conductor de l'acte Quim Masferrer ©AccióClimàtica 1

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà va anunciar que a l'octubre estarà feta la memòria de l'Estatut i que a principi d'any l'esborrany del document ja es podrà tramitar al Parlament. Es tracta d'un projecte per revisar les lleis que afecten els municipis petits amb l’objectiu d’oferir les mateixes oportunitats a tots els catalans. Vilagrà, va explicar que “revisarem les lleis d’urbanisme, comunicacions i mobilitat o educació per facilitar els serveis bàsics a les persones que viuen en els àmbits rurals”.

La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha remarcat que "és una qüestió de país que Catalunya tingui un món rural dinàmic, diversificat i poblat", i també ha reivindicat l'Agenda Rural, confeccionada a partir de la participació de més de 1.200 persones en els diversos tallers que s'han organitzat arreu del territori "per donar resposta als nombrosos reptes als quals s'afronta el món rural".

L'acte ha servit també per donar el tret de sortida a la presentació territorial dels treballs de l'Estatut dels municipis rurals que passarà per totes les vegueries. Aquest estatut forma part d'una estratègia més àmplia que també engloba la llei de governs locals de Catalunya que té com a objectiu adaptar la regulació del món local a la realitat municipal actual. En aquesta mateixa línia, dimarts el Govern també va aprovar la creació del nou Consell Català de Municipis Rurals, que es posarà en marxa aquesta tardor.

Els alcaldes tenen pressa per disposar del document per evitar el despoblament

Assemblea Eines de Repoblament Rural Sidamon ©JosepAPérez
Assemblea Eines de Repoblament Rural Sidamon ©JosepAPérez

L’alcalde de Torrebesses (Associació de Micropobles de Catalunya), Mario Urrea, va defensar la necessitat d’anar a l’una per “fer sentir la nostra veu, ja que els municipis rurals som majoria a Catalunya” (més del 62,6% tenen menys de 2.000 habitants). Jaume Gilabert, alcalde de Montgai i coordinador d'Eines de Repoblament assegura que "des del Parlament de Catalunya no es té en compte als municipis rurals a l'hora de decretar una llei, sinó que prioritzen i generalitzen la legislatura de les grans ciutats". Gilabert assenyala que algunes de les causes que fomenten el despoblament en les zones rurals són la rigidesa en la llei urbanística actual o la falta de llocs de treball. L’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera (Eines de Repoblament), va destacar que “és necessari prémer l’accelerador perquè en cas contrari no hi serem a temps i hi haurà pobles que hauran desaparegut”.

Estatut de municipis rurals

D'acord amb les darreres dades oficials de població, del total de 947 municipis de Catalunya, més del 62,6% tenen una població que no supera els 2.000 habitants i, dins aquest percentatge, un 35% no supera el llindar de població de 500 habitants.

Llardecans, un dels municipis adherits a Eines de Repoblament Rural ©Territoris.cat
Llardecans, un dels municipis adherits a Eines de Repoblament Rural ©Territoris.cat

Davant d'això, l'Estatut dels Municipis Rurals serà un nou marc normatiu que regularà un estatut específic per als municipis rurals, per adequar-lo a les seves peculiaritats i donar resposta a les demandes i necessitats dels seus habitants. Amb la nova llei sobre l'Estatut dels municipis rurals, el Govern vol superar les problemàtiques associades amb els municipis rurals.

Agenda rural

A Catalunya, dos de cada tres municipis catalans tenen menys de 100 hab./ckm², més de la meitat dels quals no arriben als 20 hab./km². Així mateix, hi ha 336 municipis de menys de 500 habitants, que ocupen una superfície del 35% del país, però que representen l'1% de la població.

L'Agenda Rural de Catalunya identifica les necessitats i reptes del territori rural per garantir-ne les condicions de vida i de desenvolupament i ha d'esdevenir un element clau per planificar les polítiques d'equilibri i cohesió territorial del país. Segueix el marc de referència de la iniciativa del Parlament Europeu per elaborar una Agenda Rural Europea que fomenti el desenvolupament socioeconòmic, el creixement i la diversificació econòmica, el benestar social, la protecció de la natura i la cooperació i interconnexió amb les àrees urbanes.

Comentaris