Augmenta un 25% la presència d'exportacions de productes lleidatans d'origen animal

Així ho ratifica la Unitat de Certificació de la subdelegació del govern a Lleida, la tercera del rànquing de l'Estat espanyol

Sector porcí ©Territoris

Durant aquest estiu, han augmentat 3.908 els certificats emesos per exportar productes a tercers països segons la Unitat de Certificació d'Exportacions de Productes d'Origen Animal de la subdelegació del govern espanyol a Lleida.

Un increment del 25% respecte el mateix període de l'any passat

Aquesta xifra ha permès consolidar la Unitat de Lleida durant els mesos d'estiu en la tercera posició del rànquing estatal, segons les dades del CEXGAN (Certificació d'Exportacions Ramaderes) del Ministeri d'Agricultura.

La Unitat es va posar en marxa a la subdelegació el juny de 2019 per donar resposta a una vella reivindicació per part del sector agroalimentari lleidatà que reclamava poder fer des de Lleida els tràmits necessaris per exportar a països no comunitaris. Des d'aleshores i fins a l'actualitat, la seva activitat ha anat augmentant de forma progressiva i s'ha reforçat recentment amb la incorporació d'una nova veterinària per donar resposta a la demanda de les empreses de Lleida i de la Franja de Ponent.

El creixement de les certificacions vindria motivat per dos grans factors: l'increment del nombre d'empreses que confien les certificacions a la Unitat de Lleida i l'obertura de nous productes per a l'exportació.

Amb la vigència del Brèxit, Lleida s'ha consolidat com un "important pol" de productes al Regne Unit

El 80% dels certificats d'exportació emesos durant el juny, juliol i agost corresponen a carn i productes carnis, principalment de porcí, amb un volum de 75 milions de quilos.

L'estiu ha consolidat el canvi de tendència ja observat al llarg de l'any pel que fa als països de destí de les exportacions: si abans les certificacions per exportar eren majoritàriament a la Xina, en l'actualitat es veu un important increment de les certificacions amb destí a Filipines, Corea del Sud i el Japó, a banda de nous mercats exportadors com Xile, Perú o Colòmbia.

Després del porcí, la carn d'aviram i els vedells són els següents productes en volum de certificació, essent majoritàriament el seu destí països africans. El 20% restant de les certificacions emeses corresponen a animals vius (11%) i a alimentació animal i farratges (9%). La Unitat ha certificat aquest estiu més de 50 milions de quilos de farratges i 8.200 vedells.

Les certificacions que emet la Unitat permeten exportar a tercers països productes d'origen animal per al consum humà, productes d'origen animal de no consum humà, animals vius, medicaments i productes zoosanitaris

Comentaris