28.09.2022 |

La FCAC alerta del descens de producció de raïm

La federació reivindica el paper clau de les cooperatives a la cadena de valor del cava: 21 cellers cooperatius produeixen la meitat del vi que s’utilitza per elaborar el total del cava català
Detall d'ampolles de cava rosat, amb el vidre transparent

Data de publicació: dissabte 27 d’agost del 2022, 07:00

Localització: Sant Sadurní d'Anoia

Autor: Gemma Sánchez
Detall d'ampolles de cava rosat, amb el vidre transparent - Foto: Gemma Sánchez
La FCAC alerta del descens de producció de raïm

Les puntes de calor extrema i dues campanyes consecutives de sequera provoquen una davallada important en la verema i, per tant, un increment de costos en la producció de raïm i en l’elaboració de vi. Així ho conclou la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i cooperatives vitivinícoles, que s’han reunit aquest dimecres amb la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà; el director general d’Alimentació, Carmel Mòdol, i la directora de l’INCAVI, Alba Balcells.

Reunió CAVA Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
La reunió de la FCAC amb el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural - Foto: FCAC 

En la trobada s’ha reivindicat un reconeixement explícit al paper clau dels cellers cooperatius com a pont entre els productors de raïm i altres elaboradors de cava, tenint en compte que 21 cooperatives participen en el sector i representen al voltant del 50% del total de vi que s’utilitza per a l’elaboració d’aquest producte. 

La reivindicació de la FCAC pren especial rellevància davant la caiguda de la producció d’aquesta campanya, provocada per la sequera persistent durant dues campanyes i agreujada pels cops de calor extrema d’aquest estiu, que han afectat sobretot les varietats majoritàries, especialment la macabeu

Segons estudis d’exercicis anteriors, els costos de producció del raïm se situarien en uns 40 cèntims per quilo i el cost de transformació en vi base cava seria d’uns 15 cèntims addicionals. Ara bé, tot indica que en la campanya actual aquests costos augmentarien a causa de la davallada de la producció -que comporta un increment del cost unitari- i per la conjuntura actual, marcada per l’increment del preu de les matèries primeres i dels costos energètics.

Per això, Joan Josep Raventós, responsable de vi i cava de la FCAC, valora positivament el “compromís explícit del Departament amb el cooperativisme com a model necessari en el sector del Cava. Les cooperatives hem fet un esforç importantíssim per modernitzar les instal·lacions i oferir un producte de qualitat. També som una baula important en termes quantitatius a la cadena de valor garantint la producció i la venda de proximitat. Alhora, apostem per l’economia verda i som la millor garantia per evitar la deslocalització i per assegurar el relleu generacional i la continuïtat del model d’explotació tradicional”.

En aquest sentit, els cellers cooperatius, liderats per la FCAC, han iniciat un procés de reflexió estratègica que pretén reforçar la competitivitat del sector i obtenir una millor remuneració perquè els associats continuïn veient la cooperativa com la seva empresa de referència. En el marc d’aquest procés s’ha elaborat un estudi sobre els costos d’elaboració del vi base Cava als cellers cooperatius.

En la reunió d'aquest dimecres, s’ha aconseguit el compromís del Departament d’Acció Climàtica perquè encarregui al CREDA (Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari) un estudi complementari al de la FCAC englobant el conjunt d’elaboradors de vi base cava. Aquest projecte, que s’hauria de presentar abans de finalitzar el mes d’octubre, també hauria de contemplar la previsió d’increment de costos de producció i transformació derivats de la situació actual de descens de la collita i d’increment dels costos energètics i dels inputs. La seva finalitat seria disposar de dades validades i augmentar la transparència d’aquest mercat.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a més, s’ha compromès a reforçar –a curt i mitjà termini- els controls que realitza per donar compliment a la normativa vigent de la cadena alimentària i la regulació del sector vitivinícola

La FCAC alerta del descens de producció de raïm
comentaris