Bones expectatives per a la collita d'ametlla a Ponent

El Departament d'Acció Climàtica estima que a Ponent es colliran unes 17.430 tones d'ametlla amb closca aquest any, una xifra molt superior en comparació a la de l'any passat
Ametlles collides en una finca de Torres de Segre - Foto: Oriol Bosch
photo_camera Ametlles collides en una finca de Torres de Segre - Foto: Oriol Bosch

La collita d'ametlla a Ponent ha començat amb bones expectatives pel que fa a calibres i quilos però incertesa pels preus, que van a la baixa. Xavier Cullerés, responsable de la fruita seca de JARC, ha dit que cullen entre 5.000 i 6.000 quilos d'ametlla amb closca per hectàrea a les finques productives amb arbres d'entre 7 i 8 anys d'antiguitat. Són xifres molt superiors a les de l'any passat quan tot just hi va haver producció a causa de les gelades de l'abril. Pel que fa als preus, Cullerés explica que s'està pagant a 3 euros el quilo de gra d'ametlla i que per anar bé, hauria d'estar entre 4,5 i 5 euros per poder "cobrir despeses". La collita s'ha avançat una setmana per la calor i a les comarques de Tarragona ja fa 10 dies que cullen.

El Departament d'Acció Climàtica estima que a les comarques de Ponent es colliran unes 17.430 tones d'ametlla amb closca aquest any. Es tracta d'una xifra molt superior en comparació a la de l'any passat, que tot just va ser de 3.400 tones. Això significa que es quintuplicarà la producció d'ametlla. Un increment que també és destacat en relació al 2021, quan les va xifrar la producció en 13.300 tones.

Cada cop hi ha més agricultors que aposten per l'ametller a les comarques de Ponent, on hi ha el volum més elevat de producció de Catalunya, seguit per les comarques de Camp de Tarragona. Segons dades del Departament, hi ha 20.162 hectàrees, de les quals 16.800 es consideren productives. L'ametller és un arbre que no comença a produir fins al tercer any des que s'ha plantat i la seva producció màxima arriba a partir de l'any 7.

Comentaris