“Cal buscar talent extern per garantir el relleu de les explotacions agropecuàries”

L'Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer forma cada any uns 80 joves que es volen dedicar al món agropecuari
repor escola agrària 02 web
photo_camera La plantilla docent està formada per 5 veterinaris i 4 enginyers agrònoms, entre altres especialistes - Foto: Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer

Les comarques lleidatanes som terra de pagesia i ramaderia. Som el que som, ho hem d’honrar i garantir el futur d’aquestes activitats econòmiques que no només donen feina i riquesa sinó que també contribueixen a la sostenibilitat del territori i a la cura del paisatge.

Qui bé ho sap és Montse Bellet, directora de l’Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer (La Noguera), un dels 15 centres públics del Servei de Formació Agrària del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat que, des de fa 51 anys, imparteix formació professional. L’Escola està especialitzada en ramaderia i actualment, cada curs acadèmic s’imparteixen dos cicles formatius d’aquest àmbit a uns 80 joves i més de 200 persones assisteixen als cursos de formació contínua i Jornades de Transferència Tecnològica que també ofereix el centre.

“No veig el sector agropecuari en una situació de perill, però sí que perilla el relleu generacional de les mitjanes i petites explotacions”, diu Bellet, una veterinària de Mollerussa que forma part de l’Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer des de fa 24 anys. L’explicació que dona Bellet en relació a les dificultats que viu la ramaderia en l’època que ens ha tocat viure radica en la transformació de la vida en general de les persones i de les sortides professionals dels joves.

“Sempre poso el mateix exemple”, diu la directora de l’Escola, “però és que és un exemple molt clar: si una persona jove que no prové d’una família que treballi en el sector agropecuari diu que vol estudiar perruqueria, la família i el seu entorn, no diran res, no ho trobaran estrany. Ara bé, si la mateixa persona jove diu que vol estudiar per a ser ramader/a o pagès/sa, sense antecedents familiars, serà més estrany i, a més a més, tindrà moltes dificultats, ja que muntar una granja o una explotació agropecuària costa molt en tots els sentits”.

L’escola compta amb una finca de 3,3 hectàrees on hi ha cavalls, aviram, vaques de carn, truges, ovelles i conills

I cert és que costa perquè qui vulgui muntar una granja des de zero haurà de tenir les habilitats d’un emprenedor del segle XXI, en un entorn totalment digital, una inversió important de diners, els terrenys, el bestiar i el compliment de totes les normatives actuals, cada vegada més detallades i exigents per al benestar animal i la protecció del territori natural. Però, com que el sector agropecuari forma part de la nostra idiosincràsia, és un mode de vida i ens dona a totes i a tots de menjar, cal cuidar-lo.

“Crec que s’ha de posar sobretot el ‘focus’ en la recerca i captació de talent extern, és a dir, persones joves que tot i que no siguin del territori ni vinguin de famílies ramaderes o pageses tinguin interès en aquest món i s’hi vulguin dedicar”, afirma Montse Bellet, qui afegeix que “seria la manera de poder garantir el relleu generacional”.

L’escola està en terreny de 3,3 hectàrees on hi ha cavalls, aviram, vaques de carn, truges, ovelles i conills - Foto: Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer
L’escola està en terreny de 3,3 hectàrees on hi ha cavalls, aviram, vaques de carn, truges, ovelles i conills - Foto: Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer

Revalorar un sector arrelat al territori

Si pensem en els joves de famílies pageses de fa 30 o 40 anys, quan arribava aquell moment de decidir què estudiar, “eren els mateixos pares els que ens animaven, a vegades, a anar a la Universitat i no dedicar-nos al món agropecuari”, explica Bellet, per la mateixa duresa de la feina diària i sacrificada que és treballar en una explotació ramadera i també perquè els pares i mares sempre intenten que els seus fills tinguin una vida millor a la que ells han tingut.

Però tenir una vida millor no és el mateix ara que fa mig segle. Si abans, anar a la Universitat era un luxe, ara és molt més accessible i “el món agrari s’està revalorant”. “Crec que s’ha canviat la idea que és treballar a la ramaderia i a la terra, tot implementant les noves tecnologies al sector, els nous coneixements i maneres més racionals de treball, i que, precisament en l’actualitat, la gent li està  donant el valor que té, com una activitat necessària i que ens ajuda a apreciar el territori”, explica la directora de l’Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer.

Una mostra d’aquesta revaloració del món agropecuari és la bona demanda d’alumnat que té aquesta escola. Amb la implantació dels Cicles Formatius, el curs 1997-98, en aquest centre de La Noguera s’inicia l’especialització de l’escola en ramaderia.  Actualment, s’imparteix un Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Producció Agropecuària i un altre de Superior de Ramaderia i assistència en sanitat animal; amb els dos cicles, hi ha entre 70 i 80 alumnes a l’escola d’entre els 16 i els 20 anys.

La plantilla docent està formada per 4 veterinàries i 5 persones formades en agronomia, entre altres  especialistes

“El perfil de l’alumnat solen ser joves que venen de famílies ramaderes i/o pageses, o que tot i no tenir antecedents familiars que es dediquin al sector agropecuari s’hi volen dedicar i, també, joves que no tenen massa clara la seva vocació, ho proven i, normalment, sí que acaben treballant en empreses properes”, detalla Bellet. En aquest sentit, la directora de l’Escola destaca la Formació Dual que s’imparteix al centre de Vallfogona, “una formació de la qual en som pioners, la vam implantar el 2014, i a través de la qual oferim entre 900 i 1.200 hores d’estada en empreses on l’alumnat realitza pràctiques i on també desenvolupa part del currículum acadèmic". La durada de la formació en alternança dual és de 6 mesos a les empreses agroramaderes, de serveis i cooperatives amb les quals treballem, com Cooperativa de Guissona, Vall Companys o les Cooperatives d’Ivars o d’Artesa de Segre , entre altres.

Finalment, una altra part de formació que es pot cursar en aquesta Escola és la Formació Contínua “destinada a persones del sector que ja estan treballant en les seves granges o en empreses agropecuàries i que requereixen actualitzar coneixements o bé aprendre novetats tècniques i normatives”, un sector precisament amb cada vegada més transparència per l’obligatorietat de  complir els requisits sanitaris i de producció que són normatius.

"A aquests cursos de formació contínua i jornades de transferència tecnològica hi assisteixen unes 200 persones cada any. A més, també tenim dos tutors d’incorporació que acompanyen els joves que es volen incorporar i dedicar professionalment al sector agropecuari que els fan de guia en l’elaboració i desenvolupament del seu itinerari formatiu encarat cap a un futur laboral dedicat a l’activitat ramadera i/o agrícola".

Comentaris