Carmel Mòdol demana que s'eviti l'etiquetatge del vi com a cancerigen

La dieta mediterrània, es considerada segons l’OMS com una de les més saludables del món amb una de les esperances de vida més elevades, considerada també per la FAO com una de les més sostenibles i declarada patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESO
Carmel Mòdol, secretari d'Alimentació ©Govern
photo_camera Carmel Mòdol, secretari d'Alimentació ©Govern

La comissària europea de Salut, Stella Kyriakides, ha assegurat aquest dimarts que el possible etiquetatge del vi com a cancerigen “no és un atac contra cap cultura gastronòmica”. Després que diversos eurodiputats hagin rebutjat la mesura, inclosa en l'informe BECA que s'ha votat aquest dimarts el ple del Parlament Europeu en el marc de l’estratègia contra el càncer, Kyriakides ha alertat dels “riscos” del “consum nociu d’alcohol”.

La família Garbuix del Celler Montsec
La família Garbuix del Celler Montsec

Al debat, els eurodiputats s’han inclinat per advertir els consumidors dels riscos del consum d’alcohol, malgrat que alguns han demanat deixar fora el consum “moderat” de vi. “Els ciutadans sovint no són conscient d’aquest risc”, ha apuntat Kyriakides, que ha subratllat que la decisió de l’executiu comunitari sobre l’etiquetatge o no del vi com a cancerigen serà “en base a la ciència”.

Per aquest motiu el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, ha demanat modificar algunes de les recomanacions de l’informe BECA sobre el vi que proposa el Parlament Europeu.

No estem d’acord amb l’associació directa del consum d’alcohol amb elements propis precursors de malalties sense posar-lo en relació amb un consum no moderat

La cambra comunitària proposa en l’esmentat informe, entre altres mesures, incorporar una advertència sanitària en begudes alcohòliques, inclosos els vins, per avisar sobre els riscos associats al càncer.

Quinze cellers de la DO Costers del Segre presenten les seves referències per ser valorats
Quinze cellers de la DO Costers del Segre presenten les seves referències per ser valorats

En aquest sentit, el secretari d’Alimentació del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha assenyalat que el consum excessiu i sense moderació és problemàtic no només en el cas del vi sinó en molts altres productes i aliments, productes que consumits moderadament tal com proposa la dieta mediterrània, aporten beneficis contrastats dins d’una alimentació equilibrada”.

Mòdol ha recordat que “a més, la dieta mediterrània, es considerada segons l’OMS com una de les més saludables del món amb una de les esperances de vida més elevades, considerada també per la FAO com una de les més sostenibles i declarada patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESO. No es pot, per tant, presentar aïlladament el consum de vi i altres aliments, de tots els aspectes amb els que s’interrelaciona”.

D’altra banda, el secretari d’Alimentació ha recordat “l’informe no contempla l’existència de diverses investigacions i estudis que vinculen el consum moderat de vi amb efectes positius per a determinats aspectes de la salut de les persones”.

El correu de la vinya i l’elaboració del vi a Catalunya

El conreu de la vinya, com a conreu mediterrani i l’elaboració de vi és una activitat econòmica que arrela les persones que s’hi dediquen al territori, que adapta les seves tècniques de conreu al canvi climàtic i contribueix a la seva mitigació, que té una sensibilitat especial per a la sostenibilitat, tant en viticultura com en l’enologia i que, en definitiva, resulta respectuosa amb l’entorn amb el que es relaciona.

Es tracta també d’una activitat amb una història mil·lenària que s’inicia fa més de 2.700 anys a Catalunya. L’activitat econòmica i cultural associada al vi, en resulta indissociable. És per això que, en l’actualitat, la vinculació del vi i la seva cultura amb l’alcohol, sense cap altre factor, resulta incorrecte i injustificable.

Comentaris