Unió de Pagesos responsabilitza els grans cellers compradors de raïm i de vi amb base a Catalunya de la greu crisi de preus

El preu mitjà de raïm han passat de 0,49 euros el quilo el 2017 a 0,29 euros el quilo el 2020, molt per sota dels costos de producció
Josep Marrugat, Marc Paladella, i Nil Font d'UP ©UP
photo_camera Josep Marrugat, Marc Paladella, i Nil Font d'UP ©UP

Unió de Pagesos responsabilitza els grans cellers compradors de raïm i de vi amb base a Catalunya de la greu crisi de preus i econòmica que està vivint el sector productor en aquests moments i anuncia una campanya d’accions de protesta que concretarà els propers dies. El sindicat apunta especialment com a promotora d’aquesta situació a l’empresa Henkell, propietària de Freixenet des del 2018.

L'any 2017 va decidir la reducció del preu de compra de raïm de 0,45-0,50 euros quilo a 0,30 euros quilo, al·legant un augment d’estocs en el marc de la DO Cava

Conreu de vinya a la zona del Montsec
Conreu de vinya a la zona del Montsec

En aquell moment, molts altres cellers de fora de l’àmbit del cava van decidir aprofitar la situació per reduir també els seus preus de compra del raïm i del vi, tot i que la conjuntura del mercat no ho justificava. Cal tenir present que a Catalunya, de les 54.114 hectàrees de vinya existents al 2020, unes 32.000 hectàrees pertanyien a la DO Cava (el 70% del total), de les 7.226 explotacions vitivinícoles a Catalunya, més de 6.000 estaven inscrites també a la DO Cava, i dels 3,5 milions d’hectolitres de vi produïts a Catalunya de mitjana, uns 3 milions es destinen a la DO Cava. Per tant, la política de les empreses que compren més raïm i vi als viticultors, directament o a través d’agrupacions de productors i cooperatives, determina la situació del sector a Catalunya.
 

Grafica preus del raïm
Grafica preus del raïm

Aquest important punt d’inflexió va marcar una davallada progressiva dels preus del raïm i del vi, que, segons les últimes dades de preus percebuts pels viticultors d’Acció Climàtica, es van situar de mitjana al 2020 en 0,29€ el quilo de raïm. No obstant això, els preus de liquidació de cooperatives de l’Alt Penedès i del Camp de Tarragona se situen entre 0,16 i 0,28 € el quilo, un nivell que no s’assolia des de la crisi del 2009, i en un context en què els costos de producció al sector han tendit a l’alça, especialment des del 2020.

Arran d’aquesta situació, la pagesia viticultora s’ha descapitalitzat i no disposa de marge econòmic per fer front a les despeses de la nova campanya de cultiu

Arxiu, verema en els cellers de la DO Costers del Segre
Arxiu, verema en els cellers de la DO Costers del Segre

El sindicat denuncia que les empreses coneixen aquestes xifres, i tot i així, les ignoren. Unió de Pagesos valora que el greuge és encara més desequilibrat si es té en compte que el preu al consum de vi comercialitzat a Catalunya, segons dades de l’Observatori de la Vinya, el Vi i el Cava, és estable els darrers anys: el preu mitjà de l’ampolla de vi negre jove i de blanc està en 3,7 euros l’ampolla, en 6€ l’ampolla de negre criança, en 6,4 euros l’ampolla de cava brut, i en 17 euros la de cava reserva. Mentrestant, el raïm es paga a menys del 10% del valor de venda al consumidor.
 
El sindicat denuncia que en un context de denominacions d’origen, on els cellers compren bàsicament raïm i vi produït a Catalunya per comercialitzar-lo sota l’empara d’una DO, aquests paguen preus que acaben comportant l’abandonament de l’activitat i l’empobriment de la pagesia, i de retruc, del territori, amb totes les implicacions econòmiques, paisatgístiques i mediambientals.

Cal esmentar que a la verema 2020 ja es trobava en vigor la publicitada modificació de la Llei de la Cadena Alimentària, que havia de permetre a la pagesia cobrar per sobre dels costos de producció

Aquesta llei no facilita l’equilibri de la cadena agroalimentària, ja que les liquidacions dels cellers cooperatius de la collita del 2020 estan entre 0,18 i 0,28 €/Kg, per sota de costos de producció que el sindicat estima en 0,40 euros quilo de raïm.
 

Arxiu, verema en els cellers de la DO Costers del Segre
Arxiu, verema en els cellers de la DO Costers del Segre

Davant d’aquesta situació, el sindicat crida els viticultors catalans a sumar-se als actes de protesta que durà a terme properament, amb la intenció que es perllonguin en el temps. El sindicat també reclama, tant a l’INCAVI com a la consellera Jordà, la defensa dels viticultors catalans perquè siguin remunerats adequadament en el marc de les denominacions d’origen que emparen. El sindicat els demana que emprenguin un paper més actiu davant de l’abús de determinats cellers, i el suport a les tipologies de bodegues, petites o més grans, que tenen per objectiu remunerar adequadament els pagesos.

Josep Marrugat, responsable nacional del sector de la Vinya i el Vi; Marc Paladella, membre de l'executiva del sector, i Nil Font, membre de la sectorial Unió de Pagesos van explicar la situació del sector aquest divendres a Vilafranca del Penedès.

Comentaris