Article recuperat de Territoris Magazín, núm. #51 (Novembre 2023)

A la cerca de ‘Joves Talents Científics’ en 5 instituts de Lleida

Acció Climàtica i la Fundació FCRI impulsen un programa educatiu per a alumnes de Batxillerat i 4t d’ESO amb l’objectiu d’animar-los a estudiar ciències agroalimentàries
Programa Joves Científics-Foto:  Acció Climàtica
photo_camera La presentació oficial del programa pilot va tenir lloc el passat 8 de novembre a a l’Escola Agrària d’Alfarràs (Segrià) - Foto: Cedida pel Dept. d'Acció Climàtica

El relleu generacional en l’agricultura, és a dir, la manca de joves pagesos i pageses, és un fet per tots sabut i és per això que la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya, impulsen, aquest curs 2023-2024, el programa educatiu Joves Talents Científics-Agricultura, que fomenta que els joves de batxillerat i 4rt d’ESO de Lleida segueixin estudis en ciències agroalimentàries, especialment a les escoles agràries.
El present curs acadèmic 23-24 és el tret de sortida d’aquesta iniciativa que es durà a terme en cinc instituts de La Noguera, Pallars-Jussà i Pallars-Sobirà, als quals s’impartiran sessions teòriques i també realitzaran tallers experimentals, unes formacions que faran cinc investigadors de la Universitat de Lleida (UdL).


Pagesia i tecnologia: formació STEM 

La formació que planteja aquest programa de la FCRI i del departament d’Acció Climàtica planteja millorar el coneixement de l’alumnat sobre les àrees específiques STEM, Science, Technology, Engineering and Mathematics (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i  Matemàtiques) vinculades amb les ciències agroalimentàries. Joves Talents Científics-Agricultura aplica una fórmula didàctica original i inèdita: s’incorpora a joves científics i científiques a les escoles i instituts que treballen mà a mà amb els docents. Entre tots dos, conceben i duen a terme col·laborativament activitats a classe que mostren els continguts científics de forma clara i atractiva, per motivar l’interès per les ciències agroalimentàries.
Cada investigador realitzarà, a l’institut assignat, una sessió teòrica combinada amb un taller pràctic experimental sobre àrees específiques vinculades a les ciències agroalimentàries (biotecnologia alimentària, microorganismes del sol en agricultura, etc.), aplicant el mètode científic. El programa inclou també visites posteriors als centres de recerca de procedència dels investigadors i investigadores (3 homes i 2 dones).

Programa Joves Científics_1
La taula rodona que es va fer durant la presentació del programa, a Alfarràs, va comptar amb la participació de Gemma Magrí, de l’empresa Fruitalpuntbio; Joan Salvador Minguet, Jordi Armengol; i Maria Rosa Cortés. Va moderar el debat Josep Papió, d’Akis International, enginyer agrònom - Foto: Cedida pel Dept. d'Acció Climàtica

La presentació, a Alfarràs

La presentació oficial del programa pilot va tenir lloc el passat 8 de novembre a a l’Escola Agrària d’Alfarràs (Segrià) i va comptar amb la participació de Joan Salvador Minguet i Pla, cap del Servei de Formació Agrària del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya; Jordi Armengol i Deza, regidor d’Agricultura de l’Ajuntament d’Alfarràs; Maria Rosa Cortés, directora de l’Escola Agrària d’Alfarràs; i Jordi Mas i Castellà, director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.
Durant la presentació, també es va fer una taula rodona que sota el títol “Joves Talents Científics en Agricultura: del present al futur”, va comptar amb la participació de Gemma Magrí, de l’empresa Fruitalpuntbio; Joan Salvador Minguet, Jordi Armengol; i Maria Rosa Cortés. Va moderar el debat Josep Papió, d’Akis International, enginyer agrònom. La taula rodona es va retransmetre telemàticament per als instituts, es pot veure a Youtube al canal de la Fundació FRCI i durant la xerrada es van analitzar els reptes de futur del sector agrari i les sortides professionals relacionades amb la ciència i la tecnologia que ofereix als joves.


Divulgació per als investigadors universitaris 

El programa Joves Talents Científics vol millorar l’aprenentatge de les STEM, que es duu a terme als centres de secundària i batxillerat, tot proporcionant una més àmplia i completa educació científica als joves.
La iniciativa aposta per les capacitats i el talent divulgador dels professionals del sector agroalimentari, així com dels investigadors i investigadores predoctorals i postdoctorals de les universitats i/o centres de recerca catalans, amb la formació d’un equip vinculat activament amb els centres educatius participants.
Els objectius del programa són: despertar i consolidar vocacions científiques i tecnològiques, estimular que els joves s’interessin
per seguir estudis vinculats amb ciències agroalimentàries (especialment a les escoles agràries) per assegurar el relleu generacional al sector; millorar els coneixements de l’alumnat sobre àrees específiques STEM vinculades amb les ciències agroalimentàries; mostrar què és el mètode científic i com s’aplica en les activitats de recerca; informar els docents i alumnes participants sobre les innovacions tecnològiques en l’àmbit de les ciències agroalimentàries; i capacitar investigadors i professionals del sector agroalimentari d’estratègies per despertar l’interès de l’alumnat, dissenyar i planificar activitats hands-on i el treball per projectes STEM.

Comentaris