La CHE contempla restriccions d'aigua per revertir la situació de sequera de Catalunya

Les mesures es prendrien per garantir l'aigua de boca i també els cabals ecològics dels rius fixats al Pla Hidrològic aprovat recentment
La presidenta de la CHE, Maria Dolores Pascual, amb el president de la comunitat de regants del Canal d'Urgell, Amadeu Ros i el subdelegat del govern espanyol de Lleida, José Crespín ©Oriol Bosch
photo_camera La presidenta de la CHE, Maria Dolores Pascual, amb el president de la comunitat de regants del Canal d'Urgell, Amadeu Ros i el subdelegat del govern espanyol de Lleida, José Crespín ©Oriol Bosch

En el marc de la visita de l'organisme de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) a la Comunitat de Regants dels Canals d'Urgell de Mollerussa, la presidenta de la CHE, Maria Dolores Pascual ha anunciat que el mes de març serà "determinant" per prendre decisions si no hi ha un canvi de tendència i ha assenyalat que la part catalana de la conca de l'Ebre està en estat d'emergència tenint en compte l'actual estat de sequera que anirà a més si els fenòmens meteorològics no canvien. La presidenta ha fet saber que des de l'organisme estan vetllant per les zones crítiques, com pot ser la conca del Segre que es troba en situació d'alerta des de fa molts mesos. 

L'embassament de Rialb es troba a menys del 12% de la seva capacitat total

Al març se celebraran les juntes d'explotació dels diferents territoris de la conca de l'Ebre que serviran per prendre decisions cara la campanya. Pascual ha mostrat la seva confiança amb les precipitacions de l'època primaveral, tot i això, ha argumentat que s'hauran d'adaptar a la realitat que està per venir.

Les mesures que aplicaria la CHE serien per garantir l'aigua de boca i també els cabals ecològics dels rius fixats al Pla Hidrològic que s'acaba d'aprovar

Imatge de conreu de cereals ©JosepAPérez
Imatge de conreu de cereals ©JosepAPérez

Per la seva banda, el president de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell, Amadeu Ros, ha recordat que els pagesos han activat estratègies apostant pel cultiu de cereal d'hivern a un 50% de la zona regable. A més, Ros s'ha mostrat esperançat en l'arribada de pluges, però també convençut que se salvarà la campanya si continua la sequera, ja que el cereal es deixa de regar a finals de maig i hauria de ser "molt dramàtic" que a l'estiu no es poguessin regar els arbres fruiters i altres cultius fins a finalitzar la temporada de setembre. 

Per altra banda, la consellera del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà s'ha mostrat indignada amb la resposta de la CHE i ha explicat que aquesta no està fent els seus deures i "és innegable que hi haurà dificultats pe regar", mentre assenyalava que no es pot deixar tot en mans de la meteorologia. També, Jordà ha recordat que des de la Generalitat hi ha actiu des de l'octubre de l'any 2021, un pla de sequera per a les comarques internes.

 

La CHE inverteix 3 MEUR en la millora de la biodiversitat

La CHE ha elaborat una estratègia per a la millora de la biodiversitat a l'àrea regable dels Canals d'Urgell, de la mà de la Universitat de Lleida (UdL), i la presidenta de l'organisme l'ha presentat aquest dimarts a Mollerussa. L'estratègia està prevista al Pla Hidrològica 2022-2027 i compta amb una inversió de 3 milions d'euros.

L'objectiu és millorar l'estat ecològic dels cursos i les masses d'aigua, la creació d'espais com entorns per a espècies de flora i fauna de ribera autòctones i el control d'espècies invasores, la millora de la connectivitat fluvial del Segre i la posta en valor de patrimoni hidràulic dels Canals d'Urgell per potenciar l'educació ambiental i la promoció local.

Els Canals d'Urgell tenen una superfície regable de 75.000 hectàrees distribuïdes entre les comarques del Segrià, el Pla d'Urgell, la Noguera, les Garrigues i l'Urgell. El sistema de regadiu està format pels Canals d'Urgell (el Principal i l'Auxiliar), conjuntament amb les seves séquies principals. El principal s'abasteix de l'embassament de Rialb – Oliana i l'auxiliar de Sant Llorenç – Camarasa.

Mitjançant la Comunitat General de Regants se subministra aigua a 21.000 regants, agrupats en 21 col·lectivitats, i s'abasteix 55 municipis, amb 112 nuclis i més de 117.000 habitants.

Comentaris