ACATCOR lamenta que Acció Climàtica doni via lliure a les centrals solars per instal·lar-se al regadiu

L’Associació Catalana de Comunitats de Regants torna a reclamar limitar les fotovoltaiques en zones d’implantació de nous regs o de transformació dels existents
Regadius dels Canals d'Urgell ©JosepAPérez
photo_camera Regadius dels Canals d'Urgell ©JosepAPérez

L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) ha lamentat que el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural hagi ratificat la seva voluntat de no modificar el decret llei que ara per ara permet la instal·lació de centrals solars en zones de regadiu.

La crida dels regants catalans arriba després que el secretari d’Agenda Rural, Oriol Anson, confirmés que l’executiu català no modificarà el decret, davant la dificultat d’instal·lar plaques solars al territori de Lleida, si es veten les zones de regadiu.

ACATCOR alerta que la decisió farà que moltes persones propietàries de terrenys potencialment agrícoles optin per destinar-los a les renovables, a la vegada que donarà força als promotors de plantes solars per posar instal·lacions en terrenys de regadiu

Membres de la Junta Directiva d'ACATCOR ©Acatcor
Membres de la Junta Directiva d'ACATCOR ©Acatcor

A tot això s’hi suma el fet que, per instal·lar infraestructures de reg, s’exigeix a les comunitats que un 60% dels terrenys pròxims a aquesta infraestructura en facin ús. Així, l’entitat alerta que, com més mesures es prenguin per incentivar les renovables al regadiu, més hectàrees conreables estaran desaprofitades i, a les comunitats, els costarà molt més arribar a aquest coeficient a partir del qual poden construir infraestructures de reg. 

El Canal d’Urgell i el Segarra-Garrigues 

L’ACATCOR també lamenta que el departament argumenti que la zona regable del Canal d’Urgell i del Segarra-Garrigues ocupa 140.000 hectàrees de terres lleidatanes i que, el fet de vetar les plaques solars en aquests espais suposaria molt poc terreny on situar-les. En aquest sentit, la Junta Directiva també recorda que hi ha molts terrenys en els quals ja s’ha fet una inversió per a la implantació de reg, i que ara són susceptibles d’esdevenir zones destinades a les renovables i, en aquest sentit, al Segarra-Garrigues, per exemple, si bé encara no hi funciona el regadiu, la Generalitat ja hi ha invertit uns 10.000 euros per cada hectàrea, en concepte de basses de reg, xarxes de captació i canonades, i les diferents finques tenen una concessió de reg. 

El regadiu és riquesa pel territori i l’única via per evitar el despoblament

L’ACATCOR també alerta de la importància que té el regadiu pel territori i de tota l’activitat econòmica que hi genera, en la mesura que ajuda a crear llocs de treball i, a la llarga, evita el despoblament rural. En aquest sentit, l’entitat lamenta que l’aposta per les energies renovables en zones de secà en les quals s’havia projectat el regadiu les convertirà en zones degradades i marginades, en les quals, quan s’hagin acabat de fer les infraestructures, l’única feina que hi haurà serà la del manteniment de les plaques solars. 

Comentaris