16.08.2022 |

La situació de sequera a Lleida es veu agreujada per les altes temperatures

La situació a les Terres de Lleida es veu agreujada per les altes temperatures d’aquestes setmanes, però es confia que els aiguats d’aquests dies a la conca del Segre i les noves pluges que es puguin produir permetin acabar la campanya
Membres de la Junta Directiva d'ACATCOR ©Acatcor
Membres de la Junta Directiva d'ACATCOR ©Acatcor
La situació de sequera a Lleida es veu agreujada per les altes temperatures

Segons explica el president de l'Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR), i dels regants dels Canals d'Urgell, Amadeu Ros la sequera està afectant greument als regadius del país. El cas més greu és el de l'embassament Riudecanyes al Baix Camp que es troba al 35,60% de la capacitat, i no abastirà per sota del 30% per la qual cosa "s'haurà de suspendre el reg" segons la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes.

El president dels regants de Riudecanyes, Miquel Àngel Prats destaca que “si no es produeix un transvasament, a mitjans d’agost haurem de deixar de regar”, i precisa que aquest any l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va notificar a l’entitat que es podrien transvasar 3,15 hm³ del Siurana a Riudecanyes, mentre que només se n’han transvasat 2,4. Prats detalla que aquesta situació tan greu no s’havia donat mai.

Embassament Riudecanyes al Baix Camp
Embassament Riudecanyes al Baix Camp

El president de l’ACATCOR i del Canal d’Urgell, Amadeu Ros, explica que la situació a les Terres de Lleida es veu agreujada per les altes temperatures d’aquestes setmanes, però confia que els aiguats d’aquests dies a la conca del Segre i les noves pluges que es puguin produir permetin acabar la campanya. Actualment, l’embassament de Rialb es troba al 14,60% de la seva capacitat, mentre que el d’Oliana està al 40,60%. Ros alerta, però, que fa quinze dies l’aportació del riu Segre als pantans era de 3 m³ per segon, una situació que no havia passat des de feia cinquanta anys.

El territori gironí ha iniciat aquests dies la collita de la poma, i en les pròximes setmanes també es començarà a collir l’arròs, que ja comença a espigar, per la qual cosa, el secretari de la Comunitat de Regants del Molí de Pals, Josep Maria Parals, confia poder acabar aquesta campanya de reg amb tranquil·litat. A hores d'ara, els embassaments de Sau i Susqueda, que són els que abasteixen aquesta comunitat, es troben al 40,70% i al 47,15%, respectivament.

La situació de sequera a Lleida es veu agreujada per les altes temperatures
comentaris