La Comunitat de Regants del Canal d’Urgell ha admès que, a hores d’ara, resten a l’espera de l’evolució meteorològica

Els Canals d'Urgell esperen poder dotar de l'aigua suficient als cultius per tal que no es perdin les collites, tot i que reconeix que les reserves estan molt baixes, per la qual cosa, les dotacions de reg depenen de les pluges que es produeixen en el que resta d’hivern
Assemblea General dels Canals d'Urgell ©CGRCU
photo_camera Assemblea General dels Canals d'Urgell ©CGRCU

Els regants dels Canals d'Urgell han entès la situació de les reserves d'aigua si no plou pròximament, i plantegen canvis en els correus tradicionals per sembrar-ne altres amb menys necessitat d'aigua. Els pagesos han optat per sembrar cereals d’hivern, com el blat i l’ordi, deixant de banda altres com el panís, que requereixen més aigua.

Aquesta actitud denota l’aposta dels pagesos per assegurar-se una collita i uns ingressos mínims en un context d’emergència climàtica

El director general de la Comunitat de Regants del Canal d’Urgell (CGRCU), Xavier Díaz admetia que, a hores d’ara, resten a l’espera de l’evolució meteorològica per garantir les dotacions i les reserves d’aigua per la pròxima campanya de reg, que s’ha d’iniciar al mes de març, en el decurs de l'assemblea general, que va tenir lloc aquest diumenge. 

Assemblea General dels Canals d'Urgell ©CGRCU
Assemblea General dels Canals d'Urgell ©CGRCU

Segons Díaz aquesta situació ja s'havia repetit l'any 2008 quan Catalunya va viure un dels episodis més extrems de sequera. Durant aquest període, es van encadenar més de 16 mesos sense pluges destacables a les capçaleres dels rius catalans. Això va provocar que a partir del mes d’abril de 2007 s’activés el Decret de sequera, però es va superar.

Els Canals d'Urgell esperen poder dotar de l'aigua suficient als cultius per tal que no es perdin les collites, tot i que reconeix que les reserves estan molt baixes, per la qual cosa, les dotacions de reg depenen de les pluges que es produeixen en el que resta d’hivern. La campanya de reg, que s’inicia per Sant Josep, s’acostuma a allargar des de mitjans de març fins a finals de setembre. 

La situació de sequera estructural ha servit als responsables de la CGRCU per defensar i reivindicar la necessitat d’avançar en el Pla de Modernització dels Canals d’Urgell. En aquest sentit, Xavier Díaz, ha explicat que “després de comprovar que les decisions de la campanya de reg estan en l’aire, mentre continuem avançant en el pla d’obres ordinàries, ara es demostra més que mai que és el moment òptim d’abordar la modernització en les operacions de transport i aplicació de l’aigua”.

La necessitat de la modernització

El projecte de modernització que impulsa la Comunitat General de Regants del Canals d’Urgell contribuirà a la millora de l’autonomia alimentària de Catalunya, que importa el 60% dels aliments que consumeix.

Així doncs la modernització de la infraestructura implicarà poder introduir nous cultius, crear noves indústries agroalimentàries, fet que, d’altra banda, permetrà fixar la gent al territori i fomentar-ne el repoblament. La modernització d’aquesta infraestructura permetria garantir la reserva hídrica del país i evitar episodis de manca d’aigua.

L’import total previst d’inversió en la modernització del Canal d’Urgell, incloent el reg en parcel·la, se situa al voltant dels 1.420 milions d’euros, i tot que el calendari definitiu no està tancat, la previsió és que es porti a terme en set anys.

Comentaris